Hutspot met Ras el hanout en merguez

Hollandse pot meets de warme geuren en smaken van Marokko. Wat een topcombinatie en wat kunnen nog veel mensen leren van deze simpele stamppot. Dat verschillende smaken wel degelijk samen kunnen en dat verschillende culturen perfect met elkaar in harmonie kunnen zijn. Als men maar wilt!

Te beginnen met deze stamppot, met de eenvoudige basis van kruimige aardappelen en verse winterwortelen van de boer hier een paar straten verderop. Daaroverheen een jus van gebakken uien, knoflook, paprika, ras el hanout, biber salcasi en tomaat. En merguez worstjes natuurlijk, van de Marokkaanse slager. Een blijver? Absoluut, in het kader van “varieer eens met je stamppot” was dit een mooie nieuwe binnenkomer. Vooral door de kinderen erg gewaardeerd en dan dus ook door mamma.

Hutsspot met merguez en ras el hanout

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 600 gram winterwortelen
  • 3 rode en witte uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 500 gram merguez worstjes
  • 2 eetlepels ras el hanout
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl sterk of pikant paprikapoeder
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 eetlepels biber salcasi (milde paprikapuree)
  • 1/2 glas melk
  • 1 flinke klont roomboter
  • 1 glas water
  • Hand vol koriander
  • Hand vol platte peterselie
  • zout en peper

Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Schil de winterwortelen en snijd deze in fijne blokjes van ongeveer 1 cm. Snijd de uien in halve fijne ringen en de knoflook in plakjes. Snijd de paprika in blokjes of halve ringen

Hutsspot met mergeuz en ras el hanoutKook de aardappelen, ik gebruik hierbij geen zout, gedurende een minuut of 10. Voeg dan de blokjes wortel toe. Ze moeten gaar zijn maar mogen best nog iets van bite hebben.

Bak ondertussen de uien zacht en gaar in een scheutje olie. Dat kan gerust een minuut of tien duren. Voeg dan de paprika en knoflook toe en bak nog een paar minuten mee op iets zachter vuur. Neem de uien en paprika uit de pan en zet even apart. Bak dan in dezelfde pan de merguez worstjes om en om. Ik sneed de worstjes doormidden maar dat hoeft niet natuurlijk. Voeg de tomatenpuree, biber, de ras el hanout, kaneel, het paprikapoeder en het glas water toe. Doe het ui en paprika mengsel terug in de pan en laat de merguez worstjes met deksel in 10 minuten gaar stoven.

Giet de aardappelen en wortelen af als ze gaar zijn. Laat even droog stomen en stamp ze dan grof met de melk en de roomboter. Het moet geen fijne puree worden, er mogen gerust nog stukjes wortel te zien zijn. Snijd de peterselie en koriander fijn en roer deze door de stamppot.

Serveer de stamppot met de merguez worstjes en de ras el hanout uien jus eroverheen.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs