Puntpaprika Tuna Melt

Feestdagen overleefd? Wij ook en we gaan meteen lekker terug naar weer “normaal” eten. Voor de mannen en het kleine meisje maakte ik deze week al een pan erwtensoep en ik zelf ga weer terug naar mijn koolhydraatarme ritme. Met nog wat kliekjes in de koelkast maakte ik deze Puntpaprika Tuna Melt als lunchgerecht.

Een tijd geleden las ik me in over het intermitting fasting. Een bepaald aantal uren per dag vasten met als doel het verbrandingspatroon in je lichaam te motiveren. Nu gaat me dat op m’n vrije dagen best goed af, dan slaap je een uur langer, maar op mijn werkdagen waar toch gemiddeld tussen de 4 en 6 uur ’s morgens mijn wekker gaat vind ik het maar moeilijk vol te houden om niets te eten tot de middag. Deze lunch zorgt er in ieder geval op m’n vrije dagen voor dat ik er weer tegenaan kan tot aan het avondeten.

De tonijnsalade was een kliekje van de feestdagen, net als de puntpaprika en de kleine plakjes kaas die ik speciaal voor het gourmetten gekocht had. Gebruik natuurlijk de kaas die jij lekker vindt of in huis hebt, plakjes of geraspt maakt helemaal niets uit.

Voor de Tonijnsalade had ik nodig:

  • 1 blikje tonijn op olie (of water maar olie vind ik lekkerder)
  • 1/2 rode ui, fijn gesnipperd.
  • 1 of 2 takjes verse dille (of een tl droge dille)
  • Zwarte olijven, een stuk of 6, in dunne plakjes gesneden
  • 1 flinke eetlepel kappertjes, grof gehakt
  • 2 eetlepels mayonaise
  • peper en zout naar smaak

Gebruik een neutrale mayonaise, normaliter gebruik ik de Zaanse want laag in koolhydraten maar in salades vind ik deze mayonaise toch minder. En, omdat het kerst was en ik lekker vrij had, maakte ik zelf mayonaise. In plaats van suiker voegde ik een paar druppels zoetstof toe en daardoor zijn de koolhydraten in deze mayo te verwaarlozen.

Roer alles door elkaar tot een smeuïge massa en laat de smaken intrekken in de koelkast. Ben zuinig met zout, voeg eventueel later nog wat toe. Ik gebruikte ongeveer 1/3 van de tonijnsalade voor deze Tuna Melt dus ik heb er geen koolhydraten voor geteld. Nu tel ik sowieso eigenlijk niet. Ik zorg dat de meeste van de ingrediënten die ik gebruik onder de 5 gram koolhydraten per 100 gram ligt en probeer mijn koolhydraten voornamelijk uit groenten te halen. Dat werkt en op deze manier ben ik niet continu bezig met “diëten” maar gewoon met lekker en gezond eten.

Snijd een flinke puntpaprika in de lengte doormidden, ook door het kroontje. Dit eet je natuurlijk niet op maar zorgt wel voor stevigheid van je puntpaprika. Nu heb je twee mogelijkheden; je kunt de puntpaprika even in een grillpan of andere pan grillen zodat die zachter wordt. Je kunt de paprika ook rauw vullen, dan houd je wat meer beet. Allebei geprobeerd, allebei lekker, tis meer een kwestie van tijd. Vul je de paprika met de tonijnsalade en beleg met plakjes of geraspte kaas. Ik had dus nog een paar plakjes raclettekaas over van de kerstgourmet maar, zoals gezegd, neem de kaas die je lekker vindt.

Strooi een beetje gerookt paprikapoeder over de kaas. Ik strooide er ook nog wat za’atar overheen maar oregano of Italiaanse kruiden mag ook. Leg je paprika op een rooster, in de lengte van het rooster blijft ie mooi stabiel liggen, en laat de kaas in ongeveer 5 minuten smelten.

Serveer er een simpele salade bij, een beetje ijsbergsla, een klein tomaatje of een paar cherrytomaatjes, een stuk of vier kleine augurkjes van Kesbeske in stukjes gesneden en nog wat olijven. Ik heb een basic dressing in de koelkast staan; 5 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel citroensap, peper en zout. In een klein potje goed schudden en dat blijft in de koelkast echt een paar dagen goed. Daar gaat ongeveer een eetlepel van over mijn salade.

De koolhydraten haalde ik hier uit de puntpaprika, de ijsbergsla en tomaatjes. Grof geteld was dit nog geen 5 gram in totaal.

Excuseer de foto, mijn telefoon is echt aan vervanging toe. Smakelijk was het des te meer…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs