Turkse tomatenrijst
In het weekend maakte ik voor vrienden Grieks. Souvlakia, keftedakia, diverse voorgerechten, alles erop en eraan. Veel teveel natuurlijk, zoals altijd. Geen probleem vonden we, zondag kliekjesdag en lekker genieten van onze vrije dag buiten onder ons afdakje. Maar het was nog veel teveel dus alle vlees werd gegrild en maandag nog een keer op het menu gezet. Na drie dagen tzatziki, brood en lamsgehakt waren we er allemaal wel klaar mee. Voorlopig hoef ik geen Grieks meer op tafel te zetten. Misschien een weekje of twee wachten…..
Vandaag stond vis op het menu, na wat wikken en wegen besloot het kleine meisje dat ze toch wel eens een stukje zalm wilde proeven en ik besloot dat dan ook maar meteen te maken, het ijzer smeden als het heet is noemt men dat toch? Erbij maakte ik Turkse tomatenrijst. Eerlijk is eerlijk, het verschilt niet zo heel veel van de paella die ik normaal maak. Er zit geen chorizo en erwtjes is maar verder is de gelijkenis er toch wel hoor, vind ik dan. Het is lekker makkelijk om te maken en weer eens een ander bijgerecht dan we gewend zijn. Probeer zelf maar eens.
Turkse tomatenrijst voor 4 personen:
- 1 rode ui
- 2 knoflookteentjes
- 1/2 groene paprika
- 1/2 rode paprika
- 2 flinke tomaten
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 eetlepel Biber salcasi (milde paprikapuree, verkrijgbaar in buitenlandse winkel maar ook AH heeft het tegenwoordig)
- 500 ml kippenbouillon
- 250 gram Turkse rijst (of paella/risotto rijst)
- Platte peterselie, een handje vol
- Turkse fetakaas
Turkse fetakaas is niet hetzelfde als de Griekse. Het is veel zachter en ook wat minder zout vind ik. Wat mij betreft mag je gerust Griekse fetakaas maar deze zal niet zo zacht smelten dan de Turkse.
Snipper de ui fijn, snijd de knoflook in dunne plakjes. De groene en rode paprika snijd je in blokjes van een cm, net als de tomaten. Bewaar het vocht van de tomaten.
Fruit de ui en de knoflook op een zacht vuurtje aan in een scheutje olie. Niet te hoog vuur want dan verbrand de knoflook. Als de ui en knoflook lekker zacht zijn het vuur iets omhoog en dan de paprika een paar minuten meebakken. Vervolgens de tomatenpuree en Biber erbij en deze ook nog een minuut of twee bakken. Dan de rijst erbij en dat allemaal samen ook een minuut of twee bakken.
Afblussen met de tomatenblokjes en tomatenvocht en de bouillon. Goed alles losroeren en met de deksel erop 20 minuten op een zacht vuur garen laten. Rijst proeven. Nog niet gaar dan nog eens tien minuten zonder deksel.
Peterselie fijn snijden, de helft roer je door de tomatenrijst, de andere helft gebruik je als garnering. Kaas verdelen over de tomatenrijst en het restje peterselie nog erover strooien.
Meteen opdienen.
We aten er een stukje tilapia bij, gegrild op de BBQ op een stukje aluminiumfolie. Manlief die absoluut niet van vis houdt kreeg een kalkoenfileetje erbij….
Geef een reactie