Surinaamse Kalkoen Curry Masala

We zitten vol in de proefwerken, de kleine grote man en ik. Hij zit relaxed met een kop thee en een boterhammetje over z’n boeken gebogen en ik probeer hem waar het kan te ondersteunen. Want het gaat niet echt lekker en ik maak me, meer dan hij, grote zorgen. De afgelopen vier jaar is hij vrijwel vlekkeloos door zijn school gelopen maar nu in het laatste jaar ligt dat anders. Het wil niet, het lukt niet en het gaat maar niet lukken. Wat we ook doen maar ook, wat hij ook doet, er komt maar geen stijgende lijn in. Heel voorzichtig probeer ik me er dus al bij neer te leggen dat het dit jaar wel eens niet kon gaan lukken. Nu al, dan kan het misschien alleen nog maar mee vallen of komt de klap niet zo hard aan.

Ik blijf dus zorgen voor kopjes thee en voedzame maaltijden en probeer zo veel mogelijk naast hem en achter hem te staan. Want de tijd is gekomen dat voor hem staan gewoonweg niet meer kan (sowieso steekt hij inmiddels een halve meter boven me uit) en hij het echt zelf moet gaan doen.

Voor de nodige energie maken we vandaag dus een lekkere warme stoofpot, met zacht gegaard kalkoenfilet en aardappeltjes. Hij vond de aardappels net wat te gaar, waar hij wel gelijk in had maar toch.

Voor 4 personen heb je nodig:

 • 400 gram kalkoenfilet (of kipfilet)
 • 1 flinke ui
 • 1 Spaanse peper (ik gebruikte een halve)
 • 2 teentjes knoflook
 • 1/2 tl zout
 • 4 el Surinaams (Hindoestaanse) Curry Masala poeder
 • 3 el zonnebloemolie
 • Ongeveer 750 gram vrij vastkokende aardappelen
 • 1 bouillonblokjes (kip)
 • 350-400 ml water
 • 2 laurierblaadjes
 • 200 gram fijne sperziebonen
Maak een pasta van de ui, de Spaanse peper, de knoflook, de curry poeder, het zout en een eetlepel zonnebloemolie. Ik heb dit in de snijbeker van m’n staafmixer gedaan maar het kan natuurlijk ook gewoon met het mes. Snijd de kalkoen (of de kip) en stukjes en marineer deze met de pasta die je gemaakt hebt. Mijn kalkoen was niet helemaal ontdooid maar wel snijdbaar en ik heb de kalkoen fijn de rest van de middag laten ontdooien in de marinade.
Bak de gemarineerde kalkoen aan in 2 over gebleven 2 eetlepels zonnebloemolie. Ik gebruik liever niet teveel olie maar dat betekent wel dat je de kalkoen goed in beweging moet houden om te voorkomen dat het kruidenmengsel aan bakt. Schil ondertussen de aardappels en snijd deze in niet te grote stukken. Ik had middelgrote aardappelen en heb deze door de helft en dan nogmaals door vier gesneden. Voeg het water toe aan de kip en het bouillonblokje en roer dan de aardappelen door het geheel. Laat het geheel, met de laurierblaadjes erbij ongeveer 30 minuten afgedekt sudderen op een laag pitje. Controleer ondertussen af en toe of de aardappelen al gaar zijn.
Ondertussen maak je de boontjes schoon, kookt deze beetgaar en spoel dan koud af. Zet ze apart totdat de aardappelen gaar zijn. De eerste keer dat ik dit gerecht maakte had ik mijn boontjes verkeerd in geschat. Ondanks dat ze heel dun waren hadden ze duidelijk meer nodig dan de 4 minuten die ik gedacht had. Met als gevolg dat de aardappelen veel te gaar werden en in stukken gingen vallen. Door de boontjes even apart te koken voorkom je dit. Zijn de aardappels gaar dan voeg je de sperziebonen toe en warmt deze even mee.
Ik zat een beetje krap in de aardappelen dus roti maken zat er niet in. In plaats daarvan heb ik de piadina’s gemaakt en ik moet zeggen dat dit een heel goed alternatief was.

(Geïnspireerd door Kayotic Kitchen)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs