Stroganoffsaus

Altijd heb ik gedacht dat Stroganoffsaus uit Rusland zou komen. Gewoon klakkeloos aangenomen en wellicht wel omdat er Vodka in zit. Oorspronkelijk dan want in alle eerlijkheid laat ik juist de Vodka meestal weg. Vanwege de kids of omdat ik Vodka nou eenmaal niet altijd in huis heb. En als ik het al in huis heb wordt het meestal omgetoverd in Limoncello.

stroganoffsaus

In een kookboek van Jelena Ivanovna Molochovets uit 1861 wordt voor het eerst melding gemaakt van een recept genaamd Vlees a la Stroganoff dat qua receptuur heel erg op de heden daagse stroganoffsaus lijkt. Het boek dat “Geschenk voor de jonge huisvrouw” heet en uit 1891 komt is overigens nog steeds te krijgen bij de Online Boekenwinkel. Nu val ik misschien niet meer in de categorie “jonge huisvrouw”, toch staat deze stroganoffsaus met een tikje variatie nogal eens bij ons op tafel. Bij een biefstukje maar dit keer bij een zigeunerschnitzel. Apart combi misschien maar wij vinden em lekker.

Je hebt nodig:

  • 1 ui
  • 1 kleine rode paprika (of een halve grote)
  • 150 gram champignons
  • 2 smaakvolle tomaten
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 borrelglas Vodka (Optioneel)
  • 1 bekertje zure room
  • Vers gemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel boter
  • zout

Snipper de ui fijn, snijd de paprika in kleine blokjes en de champignons in dunne plakjes. Grote champignons snijd ik eerst een keer doormidden (je krijgt dan halve plakjes).

Smelt de boter in een pannetje en laat daar op een medium gaspitje de uien, de paprika en de champignons zachtjes garen. Laat dat rustig 10 minuten duren. Zet het vuur kleiner als alles te snel gaat, de uien moeten niet bruin worden.

Snijd de tomaten in blokjes en roer deze samen met de tomatenpuree en het paprikapoeder door het groentenmengsel. Hou je van een pittigere saus dan is pikant paprikapoeder een smakelijke optie. Roer alles goed door en giet er dan het borrelglas Vodka plus een borrelglas water aan toe.

Laat alles vijf minuten pruttelen en roer er met het vuur laag de zure room doorheen. Maal er zwarte peper door (niet teveel als je pikant paprikapoeder gebruikt!) en eventueel zout naar smaak.

Serveer meteen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs