Jambalaya met kip

Jambalaya at ik voor het eerst toen mijn schoonbroer, geboren en getogen in Louisiana, tijdens een feestje een gerecht wilde maken uit zijn land en regio. Bijzonder pittig want als ik iets uit de Creoolse keuken sindsdien heb geleerd is dat deze pittiger is dan wij over het algemeen eten. Reden te meer om op zoek te gaan naar een eigen Cajun kruiden mengsel met iets minder pit maar net zoveel smaak.

De meeste keren dat onze schoonbroer Jambalaya maakte was dit met een combinatie van vlees en vis. Of meerdere soorten vlees. Omdat hij de goede worsten hier in Nederland niet kon vinden gebruikte hij vaak rookworst. Wij zouden daar waarschijnlijk niet meteen voor kiezen maar hij vond dat zelf een prima alternatief. Ook chorizo kan, bijvoorbeeld in combinatie met kip of garnalen, goed gebruikt worden. Wij maakte vandaag de Jambalaya met kip. Ook nam ik paellarijst in plaats van gewone rijst en dat maakt het geheel wel iets minder droog vond ik. Mocht je dit recept dus ook willen uitproberen dan zou ik toch voor gewone lange korrelrijst.

jambalaya met kip

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 2 uien
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 rode paprika
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 400 gram kipfilet
  • 3 à 4 eetlepels Cajun kruidenmix
  • 3 eetlepels zonnebloemolie (of een neutrale olie)
  • 300 gram rijst
  • 450 ml kippenbouillon
  • platte peterselie

Je begint met wat men in de Creoolse keuken “the holy trinity of cooking”, uien, bleekselderij en paprika. Snipper de uien fijn, snijd de bleekselderij in in dunne boogjes en de paprika in blokjes. Bak ze in een beetje olie op zacht vuur zacht en gaar.

Snijd ondertussen de kipfilet in kleine blokjes en hak de knoflook fijn. Als de groenten zacht zijn voeg je het kipvlees, de knoflook en de Cajun kruidenmix toe. Bak de kip mee, zet het vuur niet te hoog, neem je tijd, dit is geen haastwerk. Schenk, zodra de kip gaar lijkt, de gepelde tomaten toe en de bouillon over het geheel en blijf goed door roeren zodat alles los in de pan ligt. Laat het geheel op medium vuur 5 minuten pruttelen. Roer regelmatig.

Roer de rijst door de Jambalaya en laat deze, met de deksel erop, gaar koken. Let even op de gaartijd van je rijst. Voeg eventueel nog een beetje bouillon toe als het geheel droog kookt maar de rijst nog niet gaar is.

Proef of de rijst gaar is en maak de Jambalaya af met een handje platte peterselie, fijn gesneden. Serveer met een frisse salade.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs