Kip Teriyaki met pak choi en asperges

Het hooikoorts seizoen is voor ons aangebroken. Ik ben voornamelijk allergisch voor gras en het nadeel van het prachtige lente zonnetje deze week is dat iedereen dan ook meteen z’n grasmaaier uit het berghok haalt. En dat ik tegen een voetbalveld aan ben gaan wonen wil ook niet echt helpen. Ter verdediging van mezelf, ik begon pas last van hooikoorts te krijgen na m’n eerste zwangerschap en toen woonde ik hier al een tijdje.

Deur dicht dus als de mannen op grasmaaiers door de straat komen scheuren om de voetbalvelden aan te pakken. Niet lekker in het zonnetje zitten en dus trok ik de keuken in. In het kader van “zonder pakjes en zakjes” wilde ik de Teriyaki ook nog wel een keer uitproberen en vandaar was daar tijd genoeg voor. Teriyaki kun je gebruiken als marinade en als laksaus maar vandaag gebruikte ik de Teriyaki als woksaus in deze kip Teriyaki met pak choi en asperges schotel. Lekker met verse groene asperges want we zitten natuurlijk midden in de aspergetijd.

Kip teriyaki met pak choi en asperges

Voor de Teriyaki saus heb je nodig:

  • 3 eetlepels sojasaus
  • 3 eetlepels Sake
  • 3 eetlepels Mirin
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 2 theelepels maizena

Meng de sojasaus, Sake, Mirin en bruine suiker in een steelpannetje met dikke bodem en laat de saus langzaam aan de kook komen. Laat de saus 15 minuten zacht pruttelen. Maak de maizena aan in een eetlepel water en bind daarmee de Teriyaki saus. Zet de saus aan de kant.

Begin aan de wokschotel, hiervoor heb je nodig:

  • 400 gram kipfilet
  • 1 stronk pak choi
  • 250 gram broccoli
  • 250 gram groene asperges
  • 250 gram champignons
  • 100 gram taugé
  • zwarte peper

Snijd de kipfilet in kleine blokjes en wok deze in een scheutje olie rondom bruin en gaar. Snijd ondertussen de pak choi in repen, de champignons in vier en de broccoli in roosjes.

Snijd ongeveer 3 cm van de onderkant van de groene asperges af, dit deel gooi je weg. Snijd de asperges in de lengte in 3. Kook of stoom de roosjes broccoli beetgaar in 3 à 4 minuten.

Wok achtereenvolgens bij de kipfilet de champignons, het hardere deel van de pak choi en de asperges. Voeg als deze beetgaar zijn de rest van de pak choi en de taugé toe. Zorg dat er zo weinig mogelijk vocht van de groenten in de wok achterblijft anders zal de Teriyaki saus heel erg verdunnen.

Schep de broccoli en de Teriyakisaus door de groenten en warm beiden even goed mee. Maal er nog flink wat zwarte peper overheen en serveer met bami, mie of noodles. Laat je de kipfilet weg dan heb je een heerlijke vegetarische wokschotel.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs