Limoncello

LimoncelloHet is inmiddels alweer een jaar of vijf geleden dat ik een flesje Limoncello voor mijn verjaardag kreeg. Ik had geen idee wat ik ermee moest doen dus het verdween in de “drankkast”. Maanden later zat ik op een verjaardag waar ik Limoncello met Spa Citron aangeboden kreeg. Bah bah, wat was dat lekker. Thuis ging ik natuurlijk meteen op zoek naar de drankkast en de Limoncello was binnen een mum van tijd verdwenen.

Weer weken later stond ik bij de plaatselijke slijter en vond een flesje Limoncello toch wat aan de dure kant. Zou je dat niet zelf kunnen maken? Dus verdween ik een avondje achter mijn laptop en kwam op de foodblog van Marsepein, tegenwoordig Eerst Koken. Leuk recept en er werd rekening gehouden met het feit dat alcohol hier in Nederland vrijwel onbetaalbaar is. We hadden met een aantal dames een weekendje festival in het verschiet dus er werden twee beschaafde flesjes gemaakt. De dames zijn niet van de sterke drank dus ik ging er vanuit ruim genoeg te hebben. Had ik mij daar even vergist. Fles 1 verdween na een koude middag en fles 2 volgende diezelfde avond nog. We hadden het in ieder geval lekker warm.

In de afgelopen jaren hebben we van alles geprobeerd, limoen (neh), grapefruit (mwah), sinaasappel (lekker in de Sangria) en zelfs mandarijn (moeilijk moeilijk) maar de Limoncello blijft toch wel onze favoriet. We hebben de verhoudingen van het recept iets aangepast, puur omdat dit zo uit kwam en gaandeweg bleek dat de Limoncello goed van smaak bleef.

Je hebt nodig:
8 citroenen, liefst biologisch maar gewone gaat ook prima
1 fles wodka (0.7 ltr)
Een grote weckpot (2.5 liter) of 2 schone lege flessen (1 wodkafles heb je al)

Spoel de citroenen even onder de kraan met lauw warm water af. Gebruik je geen biologische citroenen boen ze dan een beetje stevig zodat de waslaag verdwenen is. Maak de flessen goed schoon. Schil de citroenen zo dun mogelijk, als je veel wit aan de schil laat zitten wordt de Limoncello bitter. Ik gebruik zelf een dunschiller waarmee ik zagend de schil verwijder maar een mesje kan natuurlijk ook. Raspen van de schil hebben we ook geprobeerd maar het verwijderen van de rasp naderhand bleek een hels karwei. Doe in elke fles de schil van 4 citroenen en verdeel de wodka erover. Zet de flessen donker en niet te warm (hier gaan ze weer de drankkast in) en wacht………… een week of 3.

Na 3 weken maak je een siroop van:
375 gram suiker en
225 ml water (doe niet moeilijk als je geen litermaat hebt waarbij je dit kan afwegen, ongeveer is goed)
Extra fles

Zet een pannetje op met het water en voeg de suiker toe. Laat dit ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Haal het pannetje van het vuur en laat de siroop afkoelen. Haal de citroenwodka ondertussen uit de fles en een deel van de schillen (voor de derde fles). Meng de wodka met de suikersiroop en vul de flessen. Ervaring leert dat je net niet genoeg hebt aan 2 flessen, vandaar de extra fles en doe bij de extra fles de schillen. Wacht nu weer 3 weken…………. of langer…………….veel langer………….
De Limoncello is na 6 weken al heerlijk om te drinken. Ik haal de schillen er niet uit, ik filter niks. Inmiddels hebben we het een en ander uitgeprobeerd en met de tijd word deze Limoncello beter en beter. Een jaar oud is de Limoncello simpelweg fantastisch. Maar wie heeft een jaar om dit uit te proberen. Wij eigenlijk niet. We drinken het puur, verdund met spa rood, citron, 7-up, op ijs (ow my in combi met citroensorbet), je leukt er een dessert mee op en, wederom, ook deze doet het goed in de Sangria 🙂 Een van de drie flessen hebben we geparfumeerd met oranjebloesemwater en ook dat was heerlijk. Volgende poging gaat wellicht rozenbloesemwater worden.

Maar goed, na stap 1 heb je 8 kale citroenen voor je liggen waarvan je niet weet wat je ermee kunt doen. Bij onze tweede poging hebben we het sap van een tweetal citroenen toegevoegd aan de Limoncello. Lekker maar niet echt bijzonder aanvullend. Dus gebruiken we het recept van Eerst Koken om citroensiroop te maken. Waar de schoonmoeder inmiddels dol op is maar geen idee heeft dat we eerst drie flessen sterk water moeten maken voor haar flesje siroop 😉

Pers de vruchten uit en meet hoeveel sap je hebt. Per 500 ml sap gebruik je 750 gram suiker (verhouding 2:3). Doe dit samen in een keteltje en verwarm tot de suiker opgelost is. Giet over als het enigszins afgekoeld is in een fles. Bewaar de siroop in de koelkast. Deze siroop is volgens het recept ongeveer 6 maanden houdbaar.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 Responses to Limoncello

 • Avatar

  Wat klinkt dit lekker! Is het ook mogelijk om de citroensiroop te gebruiken om de limoncello op smaak te maken, ipv gewone suikersiroop om het te zoeten? Jammer dat ik zo lang zal moeten wachten om er een glaasje van te drinken 🙂

  • admin

   Het zou in principe moeten kunnen natuurlijk als je dezelfde verhoudingen suiker : water aan houdt die nodig zijn voor de Limoncello. Ik weet alleen niet of de citroensiroop 3 weken houdbaar is en aangezien ik het stap altijd gebruik om siroop te maken voor m’n schoonmoeder (ze vraagt regelmatig wanneer ik weer Limoncello maak hahaha) ben ik nog nooit tot die gedachte gekomen. Maar waarom niet.

   We hebben hier al een aantal flesjes klaar staan voor de zomer, die geduldig in de kelder staan te wachten want ik moet eerlijk zeggen, des te langer je wacht des te lekkerder de siroop wordt en in het zonnetje smaakt het allemaal toch stukken beter 🙂
   Een scheutje in een glaasje Prosecco kan ik ook zeer aanraden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs