Shoarma schotel met geroosterde aardappelen

Regelmatig koop ik vlees groter in bij de groothandel wat betekent dat de diepvries snel erg vol zit. En ik mag niet klagen qua ruimte want ik heb niet alleen een grote staande diepvries maar er staat ook nog een kleiner tafelmodel en twee ruime lades in de keuken. Plek zat dus zou je zeggen maar alles zit altijd vol. Af en toe moet ik dus gaan ruimen en dan worden dingen die er het langst in liggen gewoon uit gehaald en gemaakt.

Zoals deze kalkoen shoarma, voor het verjaardagsfeest van de fijne puber vorige maand kocht ik kalkoenreepjes groot in omdat hij een paar vrienden op bezoek had die geen varkensvlees eten. En waarom dan niet allemaal kalkoen. En nu zijn die fijne pubers allemaal wel van het innemen maar 7,5 kilo kalkoen shoarma bleek voor de 20 bijna mannen en vrouwen toch wat veel 🙂 Want moeders heeft altijd teveel natuurlijk, de 4 liter knoflooksaus was dus ook wat royaal ingeschat maar daar kreeg iedereen fijn een bakje van mee naar huis. Kunde lekker bij pa en ma verder stinken.

shoarma schotel met geroosterde aardappelen

Nu had ik geen zin in broodjes shoarma of frietjes of dergelijke, ik wilde meer groenten en vooral geen friet. Vorig jaar maakte ik een shoarma zuurkoolschotel en hoewel m’n grote liefde en ik dit erg lekker vonden konden de kids het helemaal niet waarderen. Met de kruidenmix van de shoarma in mijn hoofd besloot ik voor een meer Arabische aanpak te gaan. Een shoarma schotel met geroosterde aardappelen.

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 600 gram shoarmavlees (kalkoen, kip of varkensvlees)
  • 1 flinke ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kleine aubergine
  • 1 kleine courgette
  • 1 rode paprika
  • 150 gram champignons
  • 40 gram geraspte jong belegen kaas
  • 1 kg aardappelen
  • 1 eetlepel olie om in te bakken

Schil de aardappelen, snijd ze in blokken van ongeveer 2 cm en kook ze in 8 – 10 minuten beetgaar (helemaal gaar hoeft niet, ze gaan immers nog even de oven in). Giet de aardappelen af en laat een paar minuten uitstomen. Verwarm alvast de oven voor, ik ga voor 250 graden boven / benedenwarmte of 210 graden hetelucht.

Snijd ondertussen de uien in halve ringen van 1/2 cm, de knoflook in fijne plakjes. De courgette, aubergine en paprika in blokjes van 2 – 3 cm. De champignons snijd je, afhankelijk van de grootte in 4 of 6.

Verdeel de aardappelen over een bakplaat, hussel ze met 2 eetlepels olie, een beetje peper en zout en laat ze in 20 tot 30 minuten helemaal gaar en goudbruin roosteren. Bak ondertussen de shoarma met de uien en knoflook gaar. Voeg de courgette, aubergine, paprika en champignons toe en laat nog een minuut of 5 mee bakken.

Verdeel de shoarma met groenten over een ovenschaal, schep de geroosterde aardappeltjes over de shoarma en rasp er de kaas overheen. Zet de ovenschaal nog een paar minuten in de oven terug om de kaas te laten smelten. Gebruik eventueel je grillfunctie.

Ik maakte een snelle knoflooksaus van 4 eetlepels Turkse yoghurt, 4 eetlepels fritessaus, 3 teentjes knoflook, peper, zout en een klein scheutje water. Erg lekker en een stuk slanker dan de knoflooksauzen die alleen maar van mayonaise gemaakt worden. Gebruik een beetje harissa of sambal om er een pittig tintje aan te geven.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs