Rode uiensoep met witte port.

Wat een week hebben we erop zitten. Met heel veel uren in de keuken zonder dat er iets zichtbaar was op deze foodblog. Ik steek behoorlijk wat uurtjes vrijwilligerswerk in de Éngele van Zitterd-Gelaen en vorige week vatte men het plan op om samen met een lokale politieke partij een diner te organiseren. Een diner bedoeld voor de gezinnen voor wie wij wekelijks een levensmiddelen pakket verzorgen maar ook voor de vrijwilligers die zich de afgelopen maanden keihard hebben ingezet voor al die mensen. De politieke partij zelf zou gaan koken maar als gauw bleek dat dit geen haalbare kaart zou worden. Kookbuis en sloof werden dus uit de kast getoverd en een week lang waren we bezig met de voorbereidingen, de boodschappen, het inrichten en opruimen van een diner ruimte, het versieren, het uiteindelijke koken en serveren van een drie gangen maaltijd voor 48 volwassenen en 15 kinderen. Op het menu stond een Griekse maaltijd, met een heldere kippensoep als voorgerecht, kipsouvlaki met witte koolsalade, komkommer en tzatziki als hoofdgerecht en vers gemaakte baklava met perziken en honing als dessert, met voor de kinderen een ijsje. Een heel klein kijkje in de keuken van afgelopen week (wegens privacy redenen van onze cliënten hebben we gen foto’s gebruikt waar de cliënten zelf op staan)

De inkoop had ik gelukkig redelijk goed berekend waardoor we niet zo veel etenswaren over hadden. Fijn natuurlijk in een tijd waarin we veel te eten weg gooien en veel te veel mensen zich wekelijks zorgen maken of ze de financiën hebben voor een goede maaltijd voor hun kinderen en voor zichzelf. Het enige wat ik echt over had waren rode uien, die ik al in dunne ringen gesneden had ter garnering van de Souvlakia en peterselie. Tjah en met zoveel uien die verwerkt moeten worden is de keuze voor vandaag gauw gemaakt, uiensoep it is.
Voor ongeveer 6 flinke borden soep:
 • 1 kilo rode uien
 • 1/2 winterwortel
 • 1 teentje knoflook
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 flinke theelepel thijm
 • 100 ml droge witte wijn
 • 50 ml witte port
 • 1500 ml water
 • 3 bouillonblokjes (groente)
 • selderieblad
 • platte peterselie
 • Vers gemalen zwarte peper
Snijd de rode uien in dunnen ringen en bak deze zachtjes in de olijfolie aan. Ze mogen niet bruin worden maar langzaam garen tot ze zacht zijn en zoeter worden. Dit kan ongeveer 10 tot 15 minuten duren. Snijd ondertussen het teentje knoflook fijn en de wortel in dunne plakken, vervolgens in reepjes en deze reepjes in kleine blokjes (3-4 mm).
Als de uien mooi gaar zijn zet je het vuur iets hoger. Voeg de knoflook en de wortel toe en bak een minuutje met de ui mee. Voeg de thijm toe en blus af met de witte wijn en de port. Roer alles een paar minuten goed door. Voeg het water toe en de bouillonblokjes en laat de uiensoep met het selderieblad erbij 20-30 minuten zachtjes door koken.
Maak op smaak met de fijn gesneden platte peterselie en zwarte peper.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs