Mexicaanse runderstoofpotje

De Ropa Vieja is hier absoluut een van de favorieten. Op een uitgebreide tafel met Mexicaanse rijst, salsa’s, guacamole en salades maar ook met een fijn stukje brood met een salade. Zet het vooral ook op een Mexicaans of Tex Mex buffet. Maar ik wilde meer dan alleen vlees en kruiden, ik wilde er een stoofpotje van maken. Met paprika, kidneybonen, zwarte bonen en uien, lekker veel uien.

Mexicaanse runderstoofpotje

Iedere donderdag sluiten we op ons werk de werkdag af met gezamenlijk eten. Een paar collega’s, partners en kids. Een grote pan met eten op tafel, brood, taco chips en een bak guacamole erbij en klaar. Even gezellig de dag door nemen en afschakelen met z’n allen. Neem dus gerust minder dan onderstaande portie maar mocht je genoeg runderriblap in huis hebben maak dan gewoon een grote pan. Invriezen kan namelijk ook heel goed is mijn ervaring.

Voor 12 personen:

  • 2 kilo runderriblap
  • 8 uien
  • 8 tenen knoflook
  • 1 trio paprika (rood, geel, groen)
  • 2 blikken kidneybonen (van ca. 400 gram)
  • 2 blikken zwarte bonen (van ca. 400 gram)
  • 3 eetlepels komijnpoeder
  • 4 eetlepels paprikapoeder
  • cayennepeper na smaak
  • 6 laurierbladen
  • peper en zout
  • 8 flinke eetlepels tomatenpuree
  • 500 ml passata
  • 1 liter bouillon
  • maizena (eventueel)

Laat het rundvlees op temperatuur komen en snijd de lappen in repen van een centimeter of twee. Dep het rundvlees droog en bak ze in olie of braadboter in porties aan. Als je alle rundvlees in één keer bakt komt er teveel vocht vrij en krijg je het vlees niet mooi bruin aangebraden. Haal het rundvlees uit de pan en zet even aan de kant.

Snijd alle uien in halve ringen van een halve centimeter en bak ze rustig aan in het overgebleven braadvet. Neem je tijd, laat ze op medium vuur zeker tien minuten braden. Zet dan het vuur iets hoger, voeg de kruiden toe, het komijnpoeder, paprikapoeder, cayennepeper en de tomatenpuree. Laat een minuut bakken en voeg dan het vlees bij de kruiden. Schep even goed om.

Neem een grote braadpan en schep hierin het vleesmengsel en de laurierbladen. Schenk de bouillon en de passata over het vlees en laat het vlees nu in 3 uur helemaal gaar stoven op heel zacht vuur. Roer af en toe om.

Voeg na 3 uur sudderen de zwarte bonen en de kidneybonen toe. Snijd de paprika’s in halve repen en voeg die ook toe. Laat het geheel vervolgens nog een half uurtje sudderen zonder deksel zonder alles indikt. Voeg eventueel nog wat cayennepeper toe, zwarte peper of zout. Laat de saus nog iets inkoken of bind het Mexicaanse stoofpotje met maizena.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One Response to Mexicaanse runderstoofpotje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs