Madeleines met sinaasappel

madeleines met sinaasappelMet Moederdag kreeg ik van de fijne puber de AH Madeleines bakvorm. Die wilde ik heel graag hebben en ik was zelf al zeker vijf keer, zonder resultaat, bij Appie geweest voor de bakvorm. Ik vraag me wel eens af of het hoofdkantoor bij AH ons hier in het zuiden serieus neemt want een aanbieding die maandagmorgen om 8 uur begint is meestal al rond 10 uitverkocht. En komt niet meer binnen. Als überhaubt al iemand daar weet wat in hun eigen magazine staat.

Dus toen de fijne puber bij een ander filiaal per toeval de bakvorm zag liggen wist hij dat hij met die Moederdagcadeau punten ging scoren. And he did 🙂 En toen moest er nog een fraai recept gevonden worden. Al die goudkleurige zoete maar ook hartige Madeleines die overal opeens op doken. Want sinds Heel Holland Bakt lijkt het wel of deze Franse cakejes door iedereen gemaakt worden.

En toen kwam de Foodblog Swap van mei en vond ik op de, aan mij toegewezen, blog van Happy Little Kitchen het recept van deze Madeleines met sinaasappel. Fijne luchtige cakejes met een zachte geur en smaak van sinaasappel. Absoluut geen slecht recept om mee te beginnen.

Voor ongeveer 12 Madeleines heb je nodig:

  • 2 eieren
  • 85 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram bloem
  • 100 gram roomboter
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 eetlepel Grand Marnier
  • 1 eetlepel honing
  • rasp van 1 sinaasappel

En zo maak je ze:

Smelt de boter in een pannetje. Mix of klop de suiker met de eieren totdat deze lichtgeel en schuimig zijn. Meng de bakpoeder met de bloem en zeef dit boven het ei-suiker mengsel. Meng alle overige ingrediënten met een spatel door het deeg. Laat het deegmengsel minimaal 20 minuten rusten in de koelkast

Vet ondertussen de Madeleine bakvorm goed in en strooi een beetje bloem in de vorm. Klop het teveel aan bloem uit de vorm. Vul de vorm met twee eetlepels of een spuitzak. Bak de Madeleines in 8 tot 10 minuten in een voor verwarmde heteluchtoven van 180 graden goudbruin en gaar.

Madeleines met sinaasappel*Het originele recept geeft aan dat dit deeg goed is voor 12 stuks. Ik vond, achteraf, dat het dan best grote Madeleines werden. Iets minder deeg en nog een lichting maken zal ik dus volgende keer proberen. Het deeg rijst immers nog behoorlijk in de oven. Daardoor raakte de Madeleines elkaar en kwamen ze iets moeilijker uit de vorm. Goed in vetten is zeker een must!

 *Vervang de Grand Marnier door sinaasappelsap als je liever geen alcohol gebruikt. De honing wordt in het originele recept vervangen door Golden Syrup. Deze siroop heeft een lichte caramelsmaak.

 *Als je geen Madeleine bakvorm hebt kun je ook een cupcake- of whoopievorm gebruiken. De Madeleines hebben dan niet de bekende schelpvorm maar zijn nog steeds even lekker.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs