Lichte erwtensoep

Mijn dochter is gek op soeppies. Als we op onze vrije dagen, zoals vandaag, met z’n tweetjes zijn dan vindt ze het heel gezellig om samen een kopje soep te eten. Wat mamma dan net gemaakt heeft natuurlijk. En waar zij de bouillonblokjes van open gemaakt heeft.  Dus toen ik voor de Foodblog Swap op zoek was naar een recept op de, aan mij toegewezen Foodblog, Miss Smeerkaas viel mijn oog toch al vrij snel op de lichte erwtensoep van Piet Huysentruyt. De erwtensoep zoals we die allemaal kennen, de snert, is toch echt een winterse soep. En er staat natuurlijk geen straf op maar ik ken niemand die snert in de zomer maakt. Ik weet het, het is geen zomer meer maar vandaag heb ik gewoon echt een uurtje heerlijk in de zon gezeten. En moest ik er daarna ook echt uit omdat ik bang was dat ik zou gaan verbranden. Dus zo’n zomers erwtensoepje kan best nog wel, ook al is het eigenlijk herfst.

Lichte erwtensoep

Om het soepje lichter te maken, en meer Weight Watch friendly, besloot ik de aardappelen en de boter weg te laten en een courgette toe te voegen en dat pakte helemaal niet slecht uit.

Voor 4 personen gebruikte ik:

  • 1 prei
  • 1 ui
  • 1 kleine courgette
  • 1 stengel bleekselderij met blad
  • paar blaadjes maggiplant (optioneel)
  • 300 gram diepvrieserwten
  • 1,5 liter bouillon
  • crème fraiche
  • zout en peper

 

En zo maak je het:

Snijd de prei, courgette, bleekselderij en ui in grove stukken en zet deze op met 1,2 liter bouillon. Snijd het selderijblad en maggiblad fijn en voeg dat ook toe. Laat de soep aan de kook komen en vervolgens op klein vuur een half uur pruttelen. Pureer de soep na een half uur met een staafmixer en zet het vuur uit.

Kook ondertussen in een aparte ketel de doperwten tot ze gaar zijn. Giet de dopererwten dan af en spoel ze af onder koud water. Zo blijven ze mooi groen. Meng de doperwten met de rest van de bouillon (300 ml) en puree de dopererwten met een staafmixer tot een gladde soep. Voeg de doperwtenpuree bij de soep en roer tot alles goed gemengd is. Proef en voeg eventueel nog wat extra zout en versgemalen peper toe.

Serveer de soep met een lepel crème fraiche. Ik heb de soep ’s middags gemaakt en ik moet zeggen dat we hem ’s avonds nog veel lekkerder vonden. Maak de soep dus van tevoren.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs