Kritharaki
Kritharaki wordt vaak, onterecht, Griekse rijst genoemd. Kritharaki wordt echter gemaakt van harde tarwe griesmeel en is daarmee pasta. In de Griekse keuken wordt Kritharaki meestal aangeboden als bijgerecht in een tomatensaus maar ook als ovenschotel met rund of lamsvlees. Ook wordt de Kritharaki vaak gebruikt in soepen.
Vandaag maakten we de Kritharaki als bijgerecht naast een fijne Griekse salade van ijsbergsla, komkommer, tomaat, olijven en fetakaas en gyros als vleesgerecht.
Voor 4 personen heb je nodig:
- 250 gram Kritharaki
- 1 teentje knoflook
- 1 ui
- 1 blik gepelde tomaten
- 1 tl zout
- 2 tl oregano (gedroogd)
- een handje platte peterselie
- 500 ml water
- scheutje olijfolie

Proef als de pasta gaar is en voeg eventueel nog de andere 1/2 tl zout toe en wat peper. Snijd de peterselie fijn, roer de helft door de Kritharaki en gebruik de andere helft ter garnering.
Omdat we er een hele royale salade bij hadden heb ik de Kritharaki vrij eenvoudig gehouden. Het is ook heel lekker om bijvoorbeeld courgette, aubergine en paprika in blokjes mee te bakken in het begin en vervolgens mee te laten koken.

Geef een reactie