Kritharaki

Kritharaki wordt vaak, onterecht, Griekse rijst genoemd. Kritharaki wordt echter gemaakt van harde tarwe griesmeel en is daarmee pasta. In de Griekse keuken wordt Kritharaki meestal aangeboden als bijgerecht in een tomatensaus maar ook als ovenschotel met rund of lamsvlees. Ook wordt de Kritharaki vaak gebruikt in soepen.



Vandaag maakten we de Kritharaki als bijgerecht naast een fijne Griekse salade van ijsbergsla, komkommer, tomaat, olijven en fetakaas en gyros als vleesgerecht.

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 250 gram Kritharaki
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 tl zout
  • 2 tl oregano (gedroogd)
  • een handje platte peterselie
  • 500 ml water
  • scheutje olijfolie
Snipper de ui en snijd het teentje knoflook heel fijn. Fruit de ui in de olie en voeg als deze mooi glazig is de knoflook, de oregano en het 1/2 tl zout toe. Bak nog heel even door en blus dan af met de gepelde tomaten in kleine blokjes en het water. Ik gebruik water uit de waterkoker zodat het niet zo lang duurt eer het geheel weer aan de kook is. Voeg dan de Kritharaki toe en roer alles goed door. Laat het geheel onder af en toe roeren zachtjes koken. Na ongeveer 12 minuten begin ik met af en toe te proeven of de pasta gaar is. Kookt de pasta te droog voeg dan nog een klein scheutje water toe. De pasta moet alle vocht op nemen, het is niet de bedoeling dat er saus bij zit.

Proef als de pasta gaar is en voeg eventueel nog de andere 1/2 tl zout toe en wat peper. Snijd de peterselie fijn, roer de helft door de Kritharaki en gebruik de andere helft ter garnering.

Omdat we er een hele royale salade bij hadden heb ik de Kritharaki vrij eenvoudig gehouden. Het is ook heel lekker om bijvoorbeeld courgette, aubergine en paprika in blokjes mee te bakken in het begin en vervolgens mee te laten koken.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs