Kaas – uien brood

Je komt verschillende recepten tegen als je kaas uien brood in tikt bij google. Varierend van bake off stokbroden en ciabatta’s die belegd worden met ui en kaas tot deegjes die uren, zo niet dagen nodig hebben. Ik wilde er best wel wat tijd in steken maar het moest wel vandaag nog op tafel staan. Zuurdesem zat er dus niet in, al staat dat echt in m’n top tien van dingen die ik binnenkort nog eens wil doen. Maar een afbak broodje vond ik het ook weer net niet. Ik kwam uit bij een tussenweg tussen een focaccia, een stokbrood en een Turks brood. Gevonden op een Turkse website met wat aanpassingen van mezelf.

  • 500 gram bloem
  • 10 gram zout
  • 1 zakje gist
  • 300 ml lauw-warm water
  • scheutje olijfolie
  • 3 uien
  • 75 gram geraspte oude kaas
  • 1/2 tl oregano en 1/2 tl thijm

Het originele recept gebruikt ook nog 4 eetlepels olijfolie in het brood. Ik heb het brood een keer zonder en met de olijfolie gemaakt en vond het brood zonder de olie fijner, iets luchtiger. Het laatste heeft daardoor mijn voorkeur. Gebruik gerust meer of minder uien en kaas als je dat wilt.

Meng de bloem, het zout, de gist en de kruiden door elkaar en schenk daar het water bij. Meng met deeghaken of met de hand natuurlijk tot een soepel deeg. Ik laat mijn Bosch op de laagste stand tien minuten kneden. Het deeg is dan al heel fijn en soepel. Daarna kneed ik het nog een minuut of twee met de hand door, maak het mooi rond en laat het in een afgedekte kom een uur rijzen.

Duw het deeg na een uur plat tot ongeveer 2 cm en leg het op bakpapier op een bakplaat. Wij gebruiken een pizzasteen dus die wordt nu al voor verwarmd in de oven op 220 graden (boven/onderwarmte). Snijd de uien in dunnen halve maantjes en hussel deze met het scheutje olijfolie. Verdeel de uien dan over het brood en strooi daar de geraspte kaas overheen.
Bak het brood in 20 – 23 minuten gaar in de voor verwarmde oven. Laat het vervolgens op een rooster buiten de oven af koelen. Heerlijk bij een kom soep maar ook als onderdeel van een buffet of in kleine blokjes bij de borrel.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs