Italiaanse salade met pesto dressing

Ik koop regelmatig een andere soort olijfolie. We proberen toch met een bepaald budget te leven en ik ben ervan overtuigd dat goedkoper niet altijd per definitie slechter hoeft te zijn. Zo heb ik ooit een truffelolie met echte truffel mogen proeven en die was fantastisch. Maar ook onbetaalbaar voor Jan Modaal. Zo vind ik de Euroshopper olijfolie absoluut niet te pruimen maar een drupje truffelolie van dezelfde supermarkt kan best. En ja, ik weet dat de herkomst van de truffelsmaak op z’n minst discutabel is. Maar dat geldt voor zoveel dingen. Of mensen. Of gedachten. Mocht je dus liever na het lezen van onderstaand receptje een andere olie gebruiken of gewoon een ander recept kiezen, dan kan dat, mag dat en kunnen we wat mij betreft nog steeds samen een, al dan niet gearomatiseerd, wijntje drinken. Of glaasje water, ik ben zeer flexibel wat dat betreft.
Vandaag eten we spaghetti Bolognese en dan zijn we meteen ook weer terug bij bovenstaande alinea. Wist je dat de Bolognese saus zoals wij die over de hele wereld maken amper iets te maken heeft met de originele Bolognese saus? Dat de mensen in Bologna hoofdschuddend kijken als we een zo’n fijne grote lepel saus over onze spaghetti gooien? Misschien wel maar misschien ook niet. Aan de andere kant, wat maakt het uit? Niet alles is zoals het lijkt of zoals het was en soms kan dat gewoon goed zijn, zoals onder andere met onze spaghetti saus. Die is goed omdat mijn kinderen ervan houden. Omdat mijn kinderen spaghetti met een fijn saus met verse groenten prefereren boven een bord friet met mayo. Dat alleen al maakt dat welk iemand dan ook mij niet kan overtuigen van de “Bolognese zoals die hoort”.
Dus ik maak mijn saus met fijn rundergehakt, een uitje, een worteltje, een stengel bleekselderij, oregano, pesto, knoflook, een blikje tomatenpuree en gepelde tomaten uit blik. Jazeker, geen verse tomaten, omdat wij gewoonweg vinden dat dit beter smaakt. En we hebben het geprobeerd hoor, met verse tomaten, uit eigen tuin, onbespoten en al. Doe mij maar een blik, en liefst nog twee.
De salade voor ernaast:
 • maak een combi van ijsbergsla en rucola (of welke sla jij ook het liefst hebt)
 • 1/2 doosje cocktailtomaten, door de helft gesneden
 • stukje komkommer in dunne halve plakken gesneden
 • zwarte olijven in plakken
 • groene olijven in plakken
 • verse basilicumblaadjes en/of platte peterselie
 • kappertjes

Snijd alles en rangschik de salade op een groot bord of platte schaal. Maak een dressing van:

 • gelijke delen olijfolie / truffelolie
 • 1 deel balsamico azijn
 • 1 deel pesto
 • peper en zout
Meng alle delen door elkaar en druppel de dressing vlak voor het opdienen op de salade. Of zet de dressing ernaast. Als je er van houdt kun je nog een ansjovis in een vijzen door de dressing draaien maar hou er dan rekening mee dat je geen zout meer toe voegt.
Ach, een glaasje home made Limoncello voor erna, een glaasje prosecco ervoor en je hebt zomaar iets wat lijkt op heul erg gezellig.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs