Bulgur pilavi met geroosterde tomaatjes

M’n zoon heeft morgen een proefwerk goniometrie en omdat z’n gemiddelden niet zo heel fantastisch zijn besloot ik me in het weekend te storten op tangens, cosinus en sinus. Dat was toch al een tijdje geleden dus voordat ik me erop kon storten moest ik eerst nog een jaartje of 20 terug graven. En dat viel tegen kan ik melden. De termen kon ik nog wel maar de formules? Gelukkig vond ik op een website een heel arsenaal aan voorbeeldsommen met antwoorden dus moeders heeft haar zondags avondje gespendeerd aan het blokken voor het proefwerk van haar zoon.

Waar ik vanmorgen weer mee verder ging want ik was 20 jaar geleden al niet overtuigd van mijn wiskundig kunnen, heden ten dagen ben ik dat nog steeds niet. Zeker nu ik er een tijdje “uit” ben geweest. En omdat ik toch al graag in geschiedenis duik kwam ik erachter dat de Arabieren en niet, zoals ik gedacht had de Grieken de grondleggers van de goniometrie waren. Geheel onbelangrijk in mijn berekeningen op dat moment maar genoeg om me af te leiden van waar het om ging. Nog steeds heb ik, net als 20 jaar terug, niet veel nodig om afgeleid te worden. M’n blik viel op de openstaande voorraadkast, op een blik kikkererwten, op een zak bulgur. Ja hoor, daar was mijn bruggetje (zocht je em ook al?) en ik was helemaal afgeleid. Eerst even kijken wat ik nog meer in huis heb om een heerlijke schotel bulgur te maken……

Tegenwoordig wordt hier vaker bulgur gegeten dan couscous. We vinden het smakelijker en ook in salades vind ik de bite van een bulgur fijner dan van een grove couscous. Het staat hier dan ook iedere keer een keer op tafel. Als salade, als bijgerecht met alleen wat biber, een uitje en wat peterselie of deze meer gevulde bulgur pilavi. Altijd een leuke manier om restjes groenten op te maken ook.

Voor 4 personen:

 • 225 gram bulgur
 • 1 rode ui
 • 1/2 rode paprika
 • 1/2 gele paprika
 • 1/2 aubergine
 • 1 tl ras el hanout
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1 flinke eetlepel biber tatli
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • 1/2 bouillonblok
 • 1 eetlepel zonnebloemolie
 • handvol platte peterselie
 • 1 bakje cocktail of cherry tomaatjes
 • 1 eetlepel olijfolie
 • zout en peper

Verwarm de oven voor op hetelucht met grill (of alleen grill). Snijd de tomaatjes door midden en meng ze in een ovenschaaltje met de eetlepel olijfolie, zout en peper. Grill de tomaatjes tot ze zacht zijn en lichtjes bruinen.

Snipper de ui, snijd de paprika en aubergine in blokjes. Fruit de ui in de zonnebloemolie en laat even gaar worden, voeg de aubergine toe en bak deze mee. Voeg de kruiden, de ras el hanout en het paprikapoeder, toe en ontzuur de tomatenpuree en de biber door deze even mee te bakken. Verkruimel het bouillonblokje en roer met de paprika door het mengsel.

Kook water en voeg dit toe aan de bulgur. Volgens de verpakking moet dit in een verhouding van 1:1,5 (bulgur:water). Ik vind dit persoonlijk te nat dus ik gebruik iets minder water en gebruik dus ongeveer 1 : 1,25. In het geval van 225 gram bulgur is dit 280 ml water (we kijken niet op een paar ml natuurlijk, het is geen wiskunde 🙂 )
Roer het water goed door de bulgur, laat even door koken (2 à 3 minuten), zet het vuur uit en de deksel erop). Laat de bulgur zo 10-15 minuten staan.

Roer de helft van de gesneden peterselie door de bulgur en schep de bulgur in een schaal. Schep de tomaatjes op de bulgur en strooi er de rest van de peterselie overheen.

De rest van de groenten (1/2 gele en rode paprika, 1/2 aubergine) heb ik met de tomaatjes in een apart schaaltje gegrild en met wat olijfolie, komkommer, ijsbergsla en zwarte olijven als salade erbij geserveerd. Erbij nog, Ras el Hanout kipspiesjes, hoummous en tzatziki.

Na het eten samen met zoonlief af geruimd en aan de slag om vervolgens voor de tweede keer vandaag achter mijn laptop te kruipen, om goniometrie sommen te oefenen, dit keer samen. 2,5 uur blokken verder denk ik en hoop ik dat het geholpen heeft. We hebben in ieder geval allebei het gevoel dat we het onder de knie hebben.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One Response to Bulgur pilavi met geroosterde tomaatjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs