Roastbeef met gegrilde groenten

Ik had nog nooit een hele rosbief gebraden in de oven dus toen ik een paar hele mooie stukken zag liggen bij de slager met een leuke aanbieding ging ik overstag. Thuis aangekomen had ik eigenlijk geen idee hoe te beginnen. Pulled Pork heb ik al eens gemaakt maar dat is meer een kwestie van tijd, regelmatig bedruipen en vooral heel veel geduld. Rosbief is een hele andere zaak, te lang braden en je vlees wordt grijs en taai en dan lijkt het helemaal niet meer op die mooie plaatjes met bijna glimmend rood vlees. Ik liet er dus een hele studie op los via google en kwam er al gauw achter dat, zoals met zoveel, iedereen er anders over denkt, iedereen een mening heeft en bijna iedereen vindt dat de ander het niet goed (zo niet waardeloos) doet. Wij houden ervan de gulden middenweg te kiezen plus we konden sinds lange tijd weer eens onze vlees kernthermometer gebruiken.

Al gauw kwam ik bij Jamie Oliver terecht die zijn Mothership of Roastbeef maakt. Nou als dat nog niet overweldigend klinkt dan weet ik het niet meer. Terwijl ik manlief, die het hele weekend weer klussend in onze nieuwe huis door brengt, veel vlees beloof ga ik aan de slag. We hebben een stuk rosbief van ruim een kilo dus er blijft wellicht nog een mooi plakje over voor op een fijn stokbroodje morgen 🙂

De keurslager geeft aan dat je per 100 gram vlees ongeveer 5 minuten moet aanhouden met een oventemperatuur van 160 graden. Jamie warmt de oven echter voor op 240 graden om deze vervolgens te temperen naar 200 graden zodra het vlees de oven in gaat. Het vlees moet volgens hem ongeveer 50 minuten in de oven. Aan de andere kant gaat men er met een kernthermometer vanuit dat het vlees ongeveer 58 graden moet zijn, dan is het rosé. Mijn ervaring met een stuk rosbief van 1,3 kilo was dat dit ongeveer na 65 minuten bereikt werd. Ik denk dus dat de maten en tijden van Jamie niet helemaal kloppen en dat die van de keurslager er veel meer op lijken. Om te beginnen heb ik het recept van Jamie (ongeveer) aangehouden.

Je hebt nodig:

  • Ongeveer 1 kilo rosbief
  • Thijm
  • Rozemarijn
  • Peper en zout
  • olijfolie
  • Aardappelen, wortelen.
  • knoflook
  • 2 uien
Verwarm de oven voor op 240 graden.
Schil de aardappelen en snijd deze in partjes. Maak de wortelen schoon en snijd deze in de lengt in vier (of als ze erg smal zijn in twee). Snijd de knoflook in plakjes, de uien in parten en hussel deze met de aardappelen, wortelen en 2 eetlepels olijfolie door elkaar. Strooi Thijm, Rozemarijn, zout en peper erover, hussel alles nog een keer en zet even aan de kant.

Laat de rosbief uit de koelkast een half uur rusten. Bind de rosbief zo op dat hij overal even dik is. Smeer de rosbief rijkelijk in met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Leg de rosbief op de aardappelen en wortelen en zet in de oven met de kernthermometer er vijf cm. in. Zet de oven op 200 graden.
Controleer de rosbief regelmatig, als deze een kerntemperatuur heeft van 58 graden dan mag het vlees uit de oven. Op een schaal, aluminiumfolie eroverheen en 15 minuten laten rusten. Daarna aansnijden in dunne plakken en de aardappelen en wortel er als garnituur bij serveren.
Het vlees was heerlijk, daar mag niks over gezegd worden. Volgende keer braad ik de rosbief echter apart van de groenten. De groenten waren zo gaar dat het bijna puree was en ik zou geroosterde aardappelen hier lekkerder bij vinden. Het vleessap trekt in de aardappelen en je hebt dus ook niets om een heerlijke jus van te maken, heel erg zonde vond ik dit. Volgende (jawel ik heb nog een stuk in de diepvries) denk ik dat ik de rosbief mooi aanbraad in boter en dan in z’n eentje in de oven zet. Dan heb je sappen om het vlees mee te bedruipen plus je hebt een heerlijke basis voor een vleesjus.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs