Roastbeef met gegrilde groenten
Ik had nog nooit een hele rosbief gebraden in de oven dus toen ik een paar hele mooie stukken zag liggen bij de slager met een leuke aanbieding ging ik overstag. Thuis aangekomen had ik eigenlijk geen idee hoe te beginnen. Pulled Pork heb ik al eens gemaakt maar dat is meer een kwestie van tijd, regelmatig bedruipen en vooral heel veel geduld. Rosbief is een hele andere zaak, te lang braden en je vlees wordt grijs en taai en dan lijkt het helemaal niet meer op die mooie plaatjes met bijna glimmend rood vlees. Ik liet er dus een hele studie op los via google en kwam er al gauw achter dat, zoals met zoveel, iedereen er anders over denkt, iedereen een mening heeft en bijna iedereen vindt dat de ander het niet goed (zo niet waardeloos) doet. Wij houden ervan de gulden middenweg te kiezen plus we konden sinds lange tijd weer eens onze vlees kernthermometer gebruiken.
Al gauw kwam ik bij Jamie Oliver terecht die zijn Mothership of Roastbeef maakt. Nou als dat nog niet overweldigend klinkt dan weet ik het niet meer. Terwijl ik manlief, die het hele weekend weer klussend in onze nieuwe huis door brengt, veel vlees beloof ga ik aan de slag. We hebben een stuk rosbief van ruim een kilo dus er blijft wellicht nog een mooi plakje over voor op een fijn stokbroodje morgen 🙂
De keurslager geeft aan dat je per 100 gram vlees ongeveer 5 minuten moet aanhouden met een oventemperatuur van 160 graden. Jamie warmt de oven echter voor op 240 graden om deze vervolgens te temperen naar 200 graden zodra het vlees de oven in gaat. Het vlees moet volgens hem ongeveer 50 minuten in de oven. Aan de andere kant gaat men er met een kernthermometer vanuit dat het vlees ongeveer 58 graden moet zijn, dan is het rosé. Mijn ervaring met een stuk rosbief van 1,3 kilo was dat dit ongeveer na 65 minuten bereikt werd. Ik denk dus dat de maten en tijden van Jamie niet helemaal kloppen en dat die van de keurslager er veel meer op lijken. Om te beginnen heb ik het recept van Jamie (ongeveer) aangehouden.
Je hebt nodig:
- Ongeveer 1 kilo rosbief
- Thijm
- Rozemarijn
- Peper en zout
- olijfolie
- Aardappelen, wortelen.
- knoflook
- 2 uien

Geef een reactie