Enchiladas met een salade salsa

Zoonlief komt om een uur of vier binnen vallen met gezelschap. In de gang hoor ik “boh, hier ruikt het altijd lekker”. Ik ben geen liefhebber van veel komijn maar de geur ervan door mijn huis vind ik fantastisch. De kleine mup en ik hoefde vandaag nergens heen dus ik had tijd voor iets wat meer  tijd nodig heeft op het vuur. Ik besloot kalkoenfilet heel langzaam te garen in een tomatensaus met warme Mexicaanse kruiden. Er lag nog een pakje tortilla’s in de voorraadkast dus het idee was er snel. Enchilada’s it is.

M’n grote liefde is iets later, hij gaat na zijn werk nog even kijken voor een fiets die we op marktplaats gezien hebben. Mommy needs some new wheels want ik zie het arme vehicle dat fiets moet heten met de dag achteruit gaan. Grotendeels omdat zoonlief er ook zijn krantenweek mee doet en uiteraard nooit gekke dingen ermee doet. Geloof me, mijn fiets heeft zoveel slagen in het achterwiel dat een gemiddelde boot minder deining heeft.

Voor 4 flinke porties:

  • Een pak tortilla wraps van 6 stuks (of maak ze zelf)
  • 400 gram kip- of kalkoenfilet
  • 2 uien
  • 2 flinke tenen knoflook
  • 1/2 rode paprika
  • 1/2 gele paprika
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 blik kidneybonen
  • 2 theelepels komijn
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
  • 200 ml bouillon
  • 3 theelepels maizena
  • 1/2 bosje peterselie of koriander
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • Neem verse rode peper, chilipoeder of tabasco om het iets pittiger te maken.
  • 100 gram geraspte kaas
Ik heb trouwens zo’n heel mooi rekje om mijn flesjes tabasco in te showen. Want zo’n mooi rekje zet je natuurlijk niet in een kast. Het hebben van een zus in Amerika heeft heel af en toen ook voordelen want zo’n rekje met inhoud vind je dus never nooit niet in Nederland. Zo zit er een Tabasco Chipottle in, met een lichte rooksmaak. Tabasco Habanero, voor de echte die hards want alleen al van de geur springen de tranen tot onder je oksels. Maar ook een Tabasco met fijne knoflooksmaak en, hij paste niet meer in het rekje maar toch, een Tabasco met sweet chili and spice, vergelijkbaar met onze chilisaus maar net iets meer pit. In de enchilada’s gebruikte ik de Chipottle om de gerookte paprikapoeder net even te accentueren en heel noncelant a bit of spice toe te voegen om vervolgens met een gladgeplooid gezicht te kunnen beweren dat ik er geen rode peper in gedaan heb. Echt niet!
En zo maak je het:
  • Snij een ui in kwart ringen, snijd de knoflook klein. Verhit een eetlepel olie en fruit hierin de ui glazig. Voeg de komijn, het paprikapoeder, de knoflook en de oregano toe en laat even met de ui mee bakken. Blus af met het blik tomatenblokjes en roer even goed door. Voeg zout naar smaak toe (1 tl is voldoende) en flink wat verse zwarte peper. Kies er nu ook voor om de rode peper of tabasco toe te voegen.
  • Snijd de kalkoen of kipfilet in niet te kleine stukken, je moet ze later nog eruit vissen en aangezien alles zeker drie kwartier op het vuur staat ben je er zeker van dat alles gaar zal zijn. Voeg de kalkoen toe aan de saus, zorg dat de kalkoen onder ligt en laat de saus even aan de kook komen, zet het gas klein met de deksel erop. Laat dit alles minimaal een half uurtje pruttelen maar roer af en toe zodat het niet aan koekt. Na een half uur zet je de deksel er half op zodat de saus iets kan inkoken. (ongeveer tot 3/4).
  • Haal de kalkoen uit de pan en lepel ongeveer 5 eetlepels saus op de kalkoen (liefst op een bord en niet op een plank want jij poetst natuurlijk ook de keuken zelf). Doe de saus even in een andere kom of een klein keteltje en schep de kalkoen weer terug in de pan. Trek de kalkoen uit elkaar en bak even goed door. Het mag een vrij droge vulling worden, de saus gaat immer over de enchilada’s.
  • Snijd een halve rode paprika, een halve gele paprika en een ui in kwart ringen. Laat het blik kidneybonen uitlekken en voeg alles toe aan het kalkoenmengsel. Blijf goed roer zodat alles goed droog bakt maar uiteraard niet aan bakt.
  • Snijd de koriander en/ of peterselie (ik meng het meestal half.half omdat de mannen niet van een te overheersende koriandersmaak houden) en roer door het kalkoenmengsel.
  • Vet een ovenschaal licht in met olie en vul de tortilla’s met het kalkoenmengsel. Leg de gevulde tortilla’s tegen elkaar in de ovenschaal. Zet de schaal even aan de kant en begin aan de saus
  • Voeg het blikjes tomatenpuree en de 200 ml bouillon aan de saus toe. Laat dit goed warm worden. Maak de 3 theelepels maizena aan met een scheutje water en roer de saus. Laat de saus binden door heel even aan de kook te laten komen. Schenk de saus over de tortilla’s, zorg dat alle tortilla’s bedekt zijn met een dun laagje saus en bestrooi met de gerapte kaas.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden (boven/onderwarmte) en laat de enchilada’s in 20 minuten goed warm worden.
Serveer er zure room bij en onderstaande grove salsa. Neem hiervoor:
  • 1/2 rode paprika
  • 1/2 gele paprika
  • 1/2 rode ui
  • 1/2 komkommer
  • 2 tomaten
  • 10 olijven
  • 1 eetlepel citroensap (of nog beter limoensap)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1/4 krop ijsbergsla
  • 1/2 bosje platte peterselie
Snijd de paprika’s, de komkommer en de tomaten (zonder pitjes en sap) in blokjes van ongeveer een cm, het is geen echte salsa tenslotte. Snipper de ui heel fijn, snijd de olijven in plakjes. Snijd de peterselie fijn en de ijsbersla in dunne reepjes.
Meng alles behalve de ijsbergsla door elkaar. Maak op smaak met het citroensap, de olijfolie, peper en zout. Schik de sla op een groot bord en schep de grove salsa eroverheen. Leg er eventueel wat Turkse pepertjes bij.
Er zitten veel groenten in deze enchilada’s en toch lijkt het of dat er veel vlees in zit. Mijn grote liefde was dus in zijn nopjes. Net zoals mamma want die heeft eindelijk een nieuwe fiets :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs