Aardappels maar dan anders

Toen ik, 20 jaar geleden, voor het eerst ging samenwonen vond ik al die kant en klare potjes een uit komst. We werkten allebei in ploegendienst dus als we al samen aan tafel zaten werd er snel gekookt en ook gegeten. De potten Aardappel Anders, woksauzen en pakjes stonden gestapeld in mijn voorraadkast.

Nu ik twee kindjes heb komen dergelijke zakjes, pakjes en potjes nog maar zelden in huis. Niet alleen vind ik het allemaal erg zout maar ik word ook niet blij van alle toegevoegde ingrediënten waarvan ik me af vraag of het wel nodig en goed voor ons is. Maar een jaar of twee geleden zag ik een pot Aardappel Anders staan in de winkel. Ik kon me nog wel herinneren van vroeger dat die toch wel heel lekker waren. Thuis ging ik aan de google en begon met het uitproberen van een eigen “Aardappel maar dan Anders” variant. Zonder alle stofjes die we niet nodig hebben maar met lekkere verse groente. Ik had kunnen bedenken dat een roux een leuke basis zou zijn maar omdat ik, waar mogelijk, ook de calorieen wil beperken heb ik deze variant zonder toegevoegde boter gemaakt.

Voor een 4 persoonsschotel heb je nodig:

 • 700 gram aardappelen, geschild
 • 1 rode ui
 • 1 teentje knofllok
 • Prei (ongeveer 600 gram)
 • 1/2 rode paprika
 • 3 eetlepels bloem
 • 450 ml halfvolle melk
 • 75 gram geraspte kaas
 • 50 gram magere spekblokjes
 • 2 theelepels thijm
 • peper en zout
Eerder zou ik een bouillonblokje gebruiken in plaats van zout maar tegenwoordig probeer ik ook de inname van e261 te beperken. Ik volg geen strikt dieet en kijk niet alle producten na maar als ik het niet echt nodig heb dan gebruik ik het niet. In een soepje gebruik ik dus wel een bouillonblokje (en soms ook wel een drupje maggi) maar in schotels en sauzen gebruik ik ze niet meer.
 • Kook de aardappelen bijna gaar en laat ze afkoelen (ik kook mijn aardappelen nooit met zout maar het kan natuurlijk wel).
 • Snijd de ui in halve ringen, de knoflook fijn, de paprika in blokjes en de prei in halve ringen. Maak de prei goed schoon en laat uit lekken.
 • Bak in een ruime pan de spekblokjes mooi bruin en voeg de uienringen toe. Laat als de uienringen gaar zijn de knoflook even mee bakken en voeg dan de prei en de thijm toe. Laat onder regelmatig omscheppen de prei gaar bakken en slinken Voeg de paprika toe en roer even door.
 • Snijd ondertussen de aardappelen in plakjes en beleg de bodem van een ingevette ovenschaal met de helft van de plakjes aardappel.
 • Neem de helft van het prei mengsel en schep dit op de aardappelen. Leg dan de rest van de aardappelen dakpansgewijs in de schotel.
 • Zet de prei terug op het vuur en voeg de bloem toe. Roer deze goed door de prei heen, laat even mee bakken. Doordat je niet zoveel boter hebt toegevoegd ziet het er in het begin erg droog uit. Geen nood, dat komt goed!
 • Roer beetje bij beetje de melk door de prei totdat het een gebonden saus is. De saus moet niet te dik zijn. Voeg de helft van de geraspte kaas toe en laat deze in de saus smelten.
 • Giet de saus op de ovenschaal en verdeel de rest van de geraspte kaas erover.
 • Zet de schotel ca. 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Er kan eventueel nog een stukje vlees bij en als je de spekjes weg laat heb je een lekkere vegetarische ovenschotel.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs