Griekse tomatensoep met Kritharaki

Het is druk, in huize Manzjare. Zoals altijd eigenlijk maar met het donkere winterweer kan ik me er maar moeilijk toe zetten iets nieuws voor de blog te maken. Daarnaast kwakkelen we allemaal een beetje, eerst het meisje, toen m’n grote liefde en het lijkt erop dat ook mijn fijne puber en ik aan de beurt komen. Zelfs de poes slaapt extra veel en hinkt af en toe een beetje.

Griekse tomatensoep met Kritharaki

Tijd voor een keteltje verse tomatensoep. Nou ja, de soep is vers  maar ik kon echt geen lekkere sappige tomaten vinden. Zelfs bij de Turkse winkel waren de tomaten maar zo zo. Ik vind dat je dan best gebruik mag maken van bijna verse bliktomaten. Die willen ook best goed smaken en het soepje werd er volgens de kinderen niet minder om. Zonder gehaktballetjes dit keer omdat er ook nog kipsouvlakia’ s op het program stonden.

 

Voor 6 borden:

  • 2 uien
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 kleine wortel
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 tl thijm
  • 2 tl oregano
  • 1 flinke teen knoflook
  • 2 bouillonblokken
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 pak passata van 500 ml
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 30 gram kritharaki
  • Handvol platte peterselie
  • per bord 1 eetlepel Griekse yoghurt

Snipper de ui fijn, snijd de bleekselderij in fijne boogjes en de wortel in blokjes. Zet de groenten aan in de olijfolie en laat ze op heel zacht vuur 10 minuten garen. Voeg de thijm, oregano, laurierblaadjes en tomatenpuree toe en bak nog een minuutje mee. Blus af met de passata en blikken gepelde tomaten. Neem een leeg blik gepelde tomaten als maat en voeg twee blikken water toe aan de soep. Verkruimel de bouillonblokken in de soep en laat de soep, half afgedekt, op laag vuur een kwartier pruttelen.

Verwijder na een kwartier de laurierblaadjes en pureer de soep met een staafmixer of in de blender. Pers een teen knoflook boven de soep en roer de Kritharaki door de soep. Laat de Kritharaki in 15 tot 20 minuten garen in de soep.

Snijd de peterselie fijn en roer de helft van de peterselie vlak voor het opdienen door de soep. De rest gebruik je als garnering. Garneer de Griekse tomatensoep met Kritharaki met de Griekse yoghurt, een beetje platte peterselie en eventueel een paar drupjes lekkere olijfolie.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs