Bouyiourdi

Bouyiourdi is een pikante kaasspread die je als warm voorgerecht vind op de mezzedes tafel. Ik ben het in Nederland in Griekse restaurants tegengekomen als een spread met fijn gesneden tomaat maar in Griekenland kreeg ik hetzelfde gerecht met veel grover gesneden gegrilde groenten door de kaas. Beide varianten vinden we erg lekker. Als voorgerecht serveren we meestal de variant met grover gesneden groenten maar als tapas, om te dippen met brood, maak ik meestal de fijnere en makkelijker te dippen variant.

bouyiourdi

In Griekenland gebruikte men een combinatie van fetakaas en Kasseri, een half harde schapenkaas. Jammer genoeg kon ik deze hier niet zo snel vinden dus ik besloot in eerste instantie voor een combinatie van fetakaas en de zachtere Turkse peynir te gaan. Deze combinatie smelt absoluut beter maar geeft nog niet de perfecte consistentie van draderige smeltkaas. Bij de volgende poging kocht ik op de markt een stukje schapenkaas. Dat maakte de smaak al meteen veel pittiger en de consistentie nagenoeg perfect. Probeer eens uit wat je zelf lekker vindt, wij gaan op dit moment voor onderstaande combinatie.

Je hebt nodig:

  • 100 gram fetakaas
  • 100 gram peynir
  • 100 gram half harde schapenkaas
  • 1 tomaat
  • 1 ui
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel chiliflakes
  • eventueel extra chiliflakes en een beetje olijfolie ter garnering

Deze portie is ruim voldoende als je het gebruikt als voorgerecht voor 6 personen met brood. Als onderdeel van een tapastafel bleek dit zelfs voldoende voor meer dan 10 personen. Verwarm je oven voor op 200 graden.

Verkruimel de feta en peynir in een mooi ovenschaaltje. Snijd de schapenkaas in kleine blokjes. Snipper de ui fijn en snijd de tomaat in kleine blokjes. Hussel alles door elkaar met de oregano, chiliflakes en de olijfolie. Zet de schaal 20 tot 30 minuten in de oven. Roer halverwege alles een keer door.

Druppel voor het garneren wat olijfolie over de kaas en strooi er wat chiliflakes overheen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs