Griekse rijstsalade

Er is niet veel dat ik niet in een salade durf te stoppen maar zolang ik me kan herinneren heb ik nog nooit een salade met rijst gemaakt. En waarom niet? Mijn moeder maakte vroeger een rijstsalade met partjes mandarijn, ananas en rozijnen. Heerlijk vonden we dat als het warm was. Hoog tijd dus om ook eens iets ander te doen met rijst. Al jaren gebruik ik Surinaamse rijst in combinatie met een rijstkoker. Rijst en water in de rijstkoker, aan zetten en niet meer aan denken. Nou ja, ook niet vergeten natuurlijk, we gaan er namelijk nog wat mee doen.

griekse rijstsalade

Morgen staat een tapas buffet op het program en vandaag stond dus in het teken van de voorbereidingen hiervan. Dus deze Griekse rijstsalade kwam goed uit. ’s Morgens gemaakt en goed koel gezet, de mannen grilden er ’s avonds een stukje vlees bij zodat ik de keuken vrij had en door kon werken. Een fijne, goed gevulde, salade die zeker ook zonder stukje vlees bijzonder goed smaakt.

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 350 gram ongekookte rijst
  • 50 gram rozijnen
  • 1/2 rode paprika
  • 100 gram zwarte olijven
  • 100 gram feta
  • 2 bosui
  • 1/2 komkommer
  • 2 tl gedroogde dille
  • 3 eetlepels platte peterselie
  • 1 eetlepel verse munt
  • Paar mooie kleine trostomaatjes of cherry tomaatjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels citroensap
  • zout naar smaak

griekse rijstsaladeKook de rijst en laat afkoelen. Roer af en toen door zodat de korrels mooi los zijn. Wel ondertussen de rozijnen in lauw warm water. Verwijder de zaadlijsten van de kommer en snijd deze, net als de paprika, in kleine blokjes. Snijd de feta in blokjes en de olijven en bosui in ringen. Snijd de peterselie en munt fijn.

Schep alle ingrediënten voorzichtig door de afgekoelde rijst. Laat de rijst vervolgens een paar uur goed koelen in de koelkast zodat de smaken kunnen in trekken. Proef en voeg eventueel nog wat zout toe en extra citroensap. Snijd de tomaatjes in partjes en verdeel ze over de salade. Gebruik wat extra peterselie als garnering.

Ik had anderhalve portie gemaakt van alles zodat de fijne puber de dag erna een portie mee kon nemen naar zijn vakantiebaantje. Er bleef een beetje voor mezelf over en ik moet zeggen, ook een dag later was de salade nog heerlijk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs