Focaccia met mozzarella en rozemarijn

Wat is het warm he mensen. Heerlijk vind ik het. Zeker als je op zo’n dag eigenlijk niets moet. En ik heb mazzel vandaag want gisteren heb ik ’s avonds nog gauw de boodschappen voor het weekend gedaan dus ik hoef er niet uit vandaag. Zwembadje op voor de kleine muis en mijn grote liefde had lekker een dagje eerder weekend. Genieten dus.

focaccia met mozzarella en rozemarijn

Maar opeens vond ik het toch te warm. Dus trok ik naar binnen waar overal alles lekker koel is. Mijn grote liefde werd onrustig van het stil zitten dus die ging wat rommelen in de garage, iets waar hij normaal ook nooit tijd voor heeft. En als er dan een dag is waarop niets moet ben ik erg graag in de keuken. Iets nieuws uit proberen. Of iets bekends eens op een andere manier te proberen.

Regelmatig probeer ik een ander recept om focaccia te maken. Nu is er normaal gesproken maar weinig variatie in de ingrediënten van het brood zelf, de variatie bestaat meestal uit de extra ingrediënten die toegevoegd worden. Meestal bestaat een focaccia uit bloem of een combinatie van bloem en semolinameel, gist, water, suiker en zout. Het recept wat ik nu vond bevatte best veel olijfolie vond ik maar deze focaccia zou dan ook extra luchtig zijn. Dat wilde ik best proberen en aangezien het rijzen van brood met dit warme weer haast een succes moet zijn en buiten zitten me rond de middag net even te warm is besloot alvast te beginnen voor een focaccia met mozzarella en rozemarijn. Lekker bij de BBQ vanavond, bij de lunch, bij een kop soep of ’s avonds bij een glaasje wijn.

focaccia met mozzarella en rozemarijnVoor een bakplaat van ongeveer 30 bij 25 cm heb je nodig:

  • 500 gram bloem
  • 1,5 tl zout
  • 60 ml olijfolie
  • 240 ml lauw water
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 2 tl rozemarijn
  • 10 zwarte olijven
  • 1/2 bol mozzarella
  • zongedroogde tomaatjes

Meng de suiker, de gist en het water en zet dit mengsel even apart. Doe ondertussen de bloem, het zout en de olijfolie in je keukenmachine en laat dat alvast draaien. Als het gistmengsel een beetje begint te bruisen kun je het langzaam bij het bloemmengsel schenken. Strooi ook de rozemarijn op het deeg en laat het deeg 10 minuten goed door kneden. Vet een kom in en laat het deeg afgedekt op een warme plek anderhalf uur rijzen.

Als het deeg goed gerezen is, minimaal in volume verdubbeld kun je het plat duwen op een bakplaat. Ik gebruik een steen in de oven met een dun bakplaatje erop dus dat vet ik heel licht in met een stukje keukenrol. Duw met je vingers putjes in het deeg en strijk er royaal olijfolie overheen. Snijd de olijven in plakjes en de mozzarella in kleine blokjes. Verdeel ze over het deeg en steek hier en daar een geroosterd tomaatje (het waren cherry tomaatjes) in het deeg. Strooi gemalen zeezout, peper en een paar rozemarijn naaldjes over het deeg. Dek het af met een schone doek en laat nogmaals 30 minuten rijzen.

focaccia met mozzarella en rozemarijn

Verwarm je oven tot 200 graden en bak je focaccia met mozzarella en rozemarijn af in 25 minuten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One Response to Focaccia met mozzarella en rozemarijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs