Coleslaw

Ik surf regelmatig rond op Pinterest en als je daar in de zoekfunctie “Coleslaw” intikt weet je niet wat je ziet. Hoe is het mogelijk dat er in zoveel landen zoveel varianten op deze witte koolsalade zijn ontstaan. Om het er maar niet over te hebben dat iedere streek de coleslaw uit het jaar 0 ontdekt zou hebben. En we kunnen daar natuurlijk ook kissebissen maar we weten allemaal natuurlijk dat dit Kentucky Fried Chicken was. Prachtig om te zien hoe copycats achter toonbanken duiken en zich door openstaande raampjes van keuken wurmen om het recept van die “better than the best” coleslaw te bemachtigen. Want die wordt in uw eigen fastfood restaurant uiteraard dagelijks vers gemaakt “rijk aan vitamines en volgens origineel Amerikaans recept”. En dan zijn we we terug bij af want uit welke windstreek komt het originele recept?

Koolsalade

Wat het natuurlijk ook allemaal wil zeggen is dat witte kool populair is. Makkelijk te verwerken, goed te bewaren en voor heel veel bereidingswijzen geschikt. Bakken, stoffen, vullen, grillen, fermenteren en rauw als salade dus. Het kan allemaal. Witte kool is niet alleen makkelijk om te verwerken maar ook nog heel gezond. Witte kool bevat een hoog gehalte aan Vitamine C en thiocyanaat, een stofje dat een antibiotische werking heeft. Daarnaast bevat witte kool, in tegenstelling tot veel andere groenten geen nitraat. Niet slecht voor zo’n wit tot lichtgroene bal toch?

Onze eigen koolsalade dus waarin we sowieso ook rode kool verwerken. Rauw geeft dat een klein beetje pit mee en geef toe, het ziet er fantastisch uit zo. Normaal hak ik er ook flink wat platte peterselie doorheen maar dat had ik jammer genoeg niet in huis. Het werd dus een bosui en wat bieslook en dat bleek een hele goede combinatie.

 

KoolsaladeAls bijgerecht voor 4 personen:

  • 1/4 witte kool
  • 1/4 rode kool
  • 1 wortel
  • 1 rode ui
  • 1 bosui
  • 50 gram Griekse yoghurt
  • 50 gram mayonaise
  • 3 eetlepels azijn
  • 20 gram suiker
  • 1 tl zout
  • peper

Snijd of schaaf de rode en witte kool in dunne repen. Kneus de kool een beetje met je handen. Rasp vervolgens de wortel zoveel mogelijk in de lengte zodat je hier ook lange repen van over houdt. Snipper de ui fijn en snijd de bosui in hele fijne ringetjes.

Meng de yoghurt, mayonaise, azijn, suiker en zout goed door elkaar. Schep de dressing door de salade en maak op smaak met peper. Laat de salade een paar uur koel intrekken. Voeg eventueel nog iets aan zout toe.

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One Response to Coleslaw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs