Kartoffelsalat

We hebben geen vakantie gepland dit jaar. Na een aantal jaren met een vouwwagen op de camping had ik het er even helemaal mee gehad. Dat, in combinatie met het nieuwe huis dat maar langzaam vordert hebben we besloten maar een jaartje over te slaan. En ik ben ook heel graag thuis. Echt, ik vertoef heel graag in mijn eigen huis. Er is helemaal niks mis mee om met een lekker zonnetje in mijn eigen tuin te zitten. Zeker nu de weervoorspellingen een paar fraaie dagen voorspellen.

kartoffelsalat

Met het oog op het goede weer lonken we al naar de BBQ en daarbij horen makkelijke salades. Salades met pasta, met rijst, met bulgur, ik vind ze ook allemaal even lekker. Alles kan erin en je kunt het zo uitgebreid en simpel maken als je wilt. Zo gaat het ook met de aardappelsalade of zoals onze oosterburen het noemen, Kartoffelsalat. “De originele Kartoffelsalat” las ik ergens en dat is net zoiets als beweren dat je het originele recept voor dé stamppot hebt. Zoals het met zoveel recepten gaat worden die met de jaren aangepast. Ingrediënten uit streken worden toegevoegd en, zoals dat hier ook gaat, leent zeker een Kartoffelsalat zich ervoor om restjes te verwerken.

Nu ben ik wekelijks op bezoek bij onze Oosterburen en daar worden meestal twee hoofdvarianten aangeboden. De variant op basis van aardappelen met mayonaise en/of crème fraîche en de variant van aardappelen met olie, azijn en (eventueel) vleesbouillon. De ene wordt voornamelijk in het Noorden van Duitsland gegeten, de ander in het Zuiden van Duitsland tot zelf Oostenrijk. Mijn variant is van een “Duitse mutti” waar ik wel eens aan tafel mocht schuiven vroeger. Inmiddels is ze zelfs oma en zoals iedereen weet, voor het recept van oma heb je respect. En ik dus ook.

kartoffelsalatVoor 6 personen heb je nodig:

  • 1 kilo vastkokende aardappelen
  • 2 bouillonblokken
  • 4 eetlepels wijnazijn
  • 3 eetlepels olie (ik nam zonnebloemolie)
  • zwarte peper
  • 1 rode ui
  • bieslook
  • 1 tl mosterd
  • augurken in blokjes
  • 1 appel in kleine blokjes

Schil de aardappelen en snijd ze in plakken van een cm dik of in blokjes (geen idee waarom maar dat hebben ze liever hier). Spoel de aardappelen goed af en vul de ketel met aardappelen totdat deze net onder water staan. Voeg de bouillonblokken toe en kook de aardappelen beetgaar.

Neem 6 eetlepels van de bouillon af en zet deze even apart. Giet de aardappelen af en laat deze  een kwartiertje goed uit stomen. Meng ondertussen in een grote kom de wijnazijn, de olie, de bouillon, vers gemalen peper en de mosterd. Snijd de augurken in blokjes of plakjes en de appel in blokjes. Snijd de bieslook fijn en meng alles met de aardappelen voorzichtig door elkaar. Laat de salade liefst een paar uur intrekken in de koelkast maar haal de salade zeker een half uur voor het serveren weer uit de koelkast zodat de ergste kou eraf is. Proef! En voeg eventueel nog een beetje zout toe, ik vond dat zelf niet nodig maar jij misschien wel.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs