Chocolademousse

chocolademousseEn dan win je een paasei van 70 kilo! Bijna op het laatste moment deden we mee aan een winactie die de bekendste chocoladefabriek Rousseau uit het zuiden organiseerde. Nomineer een goed doel en zij winnen een cheque van € 500,- plus een paasei van 70 kilo. Alleen al met het paasei waren voor ons heel veel zorgen op gelost. Iedere week zorgen we bij de Éngele van Zitterd – Gelaen dat 25 gezinnen die het zelf even niet meer redden een levensmiddelenpakket krijgen. Gekookte eitjes hadden we geregeld voor Pasen maar iets van chocolade zat er niet in. En dan win je opeens 70 kilo chocolade!

Ik ga er even vanuit dat iedereen lekker gesnoept heeft. Maar voor iedereen die inmiddels met de chocolade eieren in het haar zit deze chocolademousse. Smelt de paaseieren om en misschien heb je zelf nog wel ergens een letter van die goede man uit Spanje liggen. Het is prima om melkchocolade te gebruiken al geef ik persoonlijke bij deze chocolademousse de voorkeur aan pure chocolade.

 

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 2 eidooiers**
  • 25 gram suiker
  • 1 tl bloem
  • 150 gram chocolade
  • 120 ml melk
  • 250 ml slagroom
  • snufje zout

En zo maak je het:

Verwarm de melk in een ruime steelpan. Klop ondertussen in een ruime kom de eidooiers, de suiker en de bloem in minimaal vijf minuten luchtig. Schenk de hete melk geleidelijk bij het eimengsel en blijf ondertussen goed kloppen. Schenk het geheel vervolgens terug in de pan en blijf kloppen. Laat het mengsel boven een zacht vuur onder voortdurend kloppen in dikken. Als je niet blijft roeren gaat het ei stollen en krijg je klonters (Probeer dit niet uit, dat heb ik al voor je gedaan. Je krijgt echt klonters!). Voeg een snufje zout toe en roer verder.

Hak de chocolade in stukken en voeg deze toe zodra je ei mengsel begint in te dikken. Langzaam vormt zich nu een stevige massa. Laat het mengsel nu af koelen. Zet eventueel de pan in een koud bad om dit proces te versnellen. Klop de slagroom half stijf en roer ongeveer een kwart goed door de chocolademassa. Spatel vervolgens de chocolade voorzichtig door de rest van de slagroom. Deze vorm van door elkaar mengen heet “familie maken” en zorgt ervoor dat de chocolade en slagroom goed te mengen zijn zonder alle lucht uit de slagroom te roeren.

Schenk de chocolademousse in glazen en laat de chocolademousse vervolgens 2 uur op stijven in de koelkast.

chocolademousse

 

** De rauwe eidooiers zorgen in combinatie met de hete melk op het vuur voor binding. Hierdoor hoef je niet bang te zijn voor salmonella besmetting. De eidooier begint pas te stollen (en dus zorgt dan pas voor binding) vanaf 68 graden Celsius. Verwarmen van de eidooier op 60 graden gedurende 12 minuten of 75 graden gedurende 10 minuten zorgt ervoor dat de eidooier salmonella vrij is. Controleer dit, als je niet zeker bent, met een thermometer maar mijn ervaring is dat de binding zeker tien minuten nodig heeft en ik ga er dan ook vanuit dat de dooiers veilig zijn. Gebruik verse eieren en controleer of de eieren niet beschadigd zijn. Ben je niet zeker kies dan een recept zonder eieren.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs