Chinese wok mie met sesamolie – pindadressing

Je zult het niet vaak tegenkomen op deze foodblog dat ik een product aan prijs. Althans ik ben niet van plan er een gewoonte van te maken. Maar soms kom je gewoon iets tegen wat gewoon het vermelden waard is. Afgelopen week kocht de man van een lief vriendinnetje een pak Chinese wok mie, geen idee waarom hij voor deze koos maar ze vonden de wok mie zo lekker dat mijn vriendinnetje besloot een pak voor me mee te nemen. Want dit moest ik echt een keer proberen, aanbevolen door Chinese restaurant en ook gebruikt in Chinese restaurants. Niet dat ik daar dan meteen heel enthousiast van word. Inmiddels weet ik van mijn vader, die vanwege zijn werk al een aantal keren in China is geweest, dat de Chinese menukaart zoals wij die kennen daar niet voor komt of in ieder geval heel anders uit ziet.
Desalniettemin was het heel aardig om mee te nemen en we gaan het dus proberen. En waarom ook niet meteen vandaag. Ik had nog een half schaaltje peultjes, er was verse taugé, ik had nog prei en winterwortel. Het was me alleen nog niet helemaal duidelijk wat ik erbij ging doen. Gaandeweg, half in de kruidenkast en half aan het wokvuur ontstond dit gerecht.
Voor 4 personen heb je nodig:
  • 200 gram champignons
  • 75 gram peultjes
  • 1/2 prei
  • 1/2 winterwortel
  • flinke hand vol taugé
  • 2 eieren
  • 250 gram varkenshaas
  • 1 teen knoflook
  • 3 cm verse gember
  • 1 eetlepel hoisinsaus
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1 eetlepel pindakaas
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 eetlepels sweet chilisaus
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • en natuurlijk de Chinese wok mie, 300 gram
Maak in een pannetje een roerei van de eieren, zorg dat de eieren goed gaar zijn en zet even apart.
Snijd de varkenshaas in kleine blokjes, ongeveer 1 cm. Mijn varkenshaas was nog niet helemaal ontdooid en ik vind dat het snijden van kleine blokjes dan een stuk makkelijker gaat. Maak een marinade van de gember en de knoflook, heel fijn gesneden, de hoisinsaus en de sambal en roer dit met een klein scheutje zonnebloemolie door de varkenshaas. Laat de varkenshaas verder ontdooien en zeker een uur marineren.
Snijd de wortel in fijne reepjes, de champignons in halve plakjes. De peultjes en prei (ik nam alleen het lichte deel van de prei) sneed ik in schuine reepjes. Vul een ruime ketel met kokend water en kook hierin de mie 14 minuten of totdat deze gaar is (de 14 minuten op de verpakking vond ik perfect). Spoel de mie goed af onder royaal stromend koud water om te voorkomen dat deze gaat plakken.
Schep de varkenshaas uit de marinade, zorg dat zoveel mogelijk vocht in de kom blijft zitten en bak de varkenshaas op hoog vuur in een wok bruin en gaar. Voeg vervolgens de wortel toe en bak deze op medium vuur een minuut of 4 mee. Voeg vervolgens de andere groenten toe en wok deze op hoger vuur. Roer ondertussen door de over gebleven marinade de onderdelen van de saus, de pindakaas, de sesamolie, de chilisaus en de rijstazijn. Doe de mie en het roerei bij de groenten en roer deze goed door totdat deze warm is. Schep de saus door de bami en serveer meteen.
Door de pindakaas ontstaat een dunne plakkerige laag rond de bami. Een beetje geinspireerd door Nigella’s Noodle Salad maar nu warm. De mannen waren enthousiast, het meisje was vooral enthousiast van de lange slierten en at alles dapper, maar wel zonder de champignons, op.
En de bami? Is zeer zeker een blijvertje :)

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs