Kritharaki ovenschotel met aubergine en rundergehakt
Kritharaki, de Griekse pasta die zo vaak voor rijst wordt aan gezien, is fantastisch om te gebruiken in een snelle ovenschotel. Een uitstekende manier om restjes groenten op te maken en om te toveren in een smakelijke schotel. Er lag nog een halve aubergine, een halve paprika en een wortel ligt hier altijd wel in de koelkast. Vegetarisch ook erg lekker maar vandaag hadden we er rundergehakt bij.
Voor 4 personen heb je nodig:
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 winterwortel
- 1/2 aubergine
- 1/2 rode paprika
- 250 gram rundergehakt
- 250 gram kritharaki
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 blik tomatenblokjes
- 2 tl oregano
- 2 tl thijm
- 100 gram witte kaas
Bereidingswijze:
Verwarm je oven voor op 160 graden (hetelucht) of 180 graden (boven/onderwarmte)
Snipper het uitje en de knoflook fijn. Snijd de wortel, de courgette.de paprika en de aubergine in blokjes van ongeveer anderhalve cm. Verkruimel de witte kaas en zet deze even apart.
Bak het gehakt rul in een ruime koekenpan en voeg de ui en knoflook toe. Laat de ui zachtjes fruiten en bak vervolgens de groentenblokjes een paar minuutjes mee. Voeg de tomatenpuree toe en roer deze even door de groenten. Het even meebakken van de tomatenpuree zorgt ervoor dat deze een beetje ontzuurt word.
Roer de kritharaki door de groenten en bak deze, net als risotte, ongeveer 2 minuten mee. Blus dan het geheel af met de tomatenblokjes en nog een vol blik water. Voeg de kruiden toe en roer goed door. Schenk alles over in een, met een drupje olie ingevette, ovenschaal en zet alles ongeveer 35 minuten in de oven.
Roer halverwege de kritharaki nog een keer goed door. Proef ongeveer tien minuten voor het einde of de pasta al bijna gaar is. Voeg eventueel nog een beetje water toe als dat nodig mocht zijn. Verdeel de feta over de schotel en laat deze de laatste tien minuten op de schotel smelten. Zet eventueel nog even de grill aan.
Geef een reactie