BBQ Time – Marinades
De BBQ staat hier ook rustig aan als het geen mooi weer is maar met een zonnetje bij lijkt alles toch een stuk fraaier buiten vind u niet? Vanaf nu ongeveer vind je bij slager en supermarkt bakjes en pakjes waarmee je de BBQ makkelijk en sneller kunt maken. En toch maken we onze marinades het liefst zelf. Geen onnodige ingrediënten en je kiest zelf je vlees of groenten om te marineren.
Vlees, vis en groenten kun je makkelijk een paar uur van tevoren op maat snijden en marineren. Denk er bij spiesen aan dat je houten stokjes op tijd in het water legt. Dit voorkomt dat het houten gedeelte van je spies wat uitsteekt verkoolt. Wij zetten de stokjes rechtop in een limonadefles gevuld met water. Tegelijk met het maken van de marinade in de koelkast.
Heb je niet uren van te voren je BBQ gepland dan nog steeds is zelf marineren heel goed mogelijk. Hou de volgende richtlijnen ongeveer aan:
- Rund, lams en varkensvlees: 4 tot 24 uur
- Kip of kalkoen: 2 tot 6 uur
- Vis: 1 tot 2 uur
- Zeevruchten: 15 minuten tot 1 uur
- Groenten, paddenstoelen, kaas en tofu: 30 minuten
Een standaardrecept voor een marinade is er eigenlijk niet. Wel bestaat een marinade meestal uit een zure vloeistof (zoals citroensap of wijnazijn), een olie en smaakmakers. En vooral bij dat laatste kun je natuurlijk helemaal los gaan. Maak een mengsel van je favoriete kruiden en specerijen maar denk ook aan bijvoorbeeld mosterd, ketchup, knoflook, ui, sojasaus of worcestersaus.
Favoriet hier in huis is de Griekse marinade waarmee we de Souvlakiamaken, de Spaanse marinade voor Pinchos Morunos die niet alleen lekker is bij varkensvlees maar ook bij kip of kalkoen. De Aceite de Ajo y Perejil die ik niet alleen gebruik als smaakmaker bij de paella maar ook als marinade bij vis, garnalen en gegrilde groenten. Of de milde mosterd-dille-honing marinade die ik gebruik bij voornamelijk kip en kalkoen.
Voor 4 personen heb je ongeveer nodig:
- 500 gram kip- of kalkoenfilet
- 3 eetlepels neutrale olie
- 2 eetlepels mosterd
- 1 eetlepel honing
- 1 volle eetlepel fijn gesneden verse dille
- sap van 1/2 citroen
- peper en zout
Snijd het vlees in blokjes of repen en roer alle ingrediënten van de marinade door elkaar. Laat de kip (of kalkoen) een uurtje of twee marineren
Geef een reactie