Aceite de Ajo y Perejil – Olie met knoflook en peterselie
Deze geurige olie met knoflook en peterselie vind ik zo’n leuk voorbeeld van hoe je met een paar ingrediënten heel veel gerechten kunt beïnvloeden. Ik koop bijna wekelijks een grote bos platte peterselie in de Turkse winkel en als daar veel van over blijft maak ik deze aceite de ajo perejil die we hier lekker kort perejil noemen. Het is de ultieme manier om de smaak van verse peterselie langer te bewaren. Gebruik de bos peterselie met steel en al want ook in de steeltjes zit heel veel smaak.
Je hebt nodig:
- Platte peterselie, ik had nog een halve bos staan
- 2 à 3 teentjes knoflook
- 200 ml olijfolie
- 1 tl zout
- peper
Doe alle ingredienten en de helft van de olie in een blender of foodprocessor (ik gebruik de beker bij de staafmixer). Roer de rest van de olie erdoor en schenk de olie over in schoon potje. Schenk er voorzichtig nog een beetje olijfolie op zodat de kruidenolie langer houdbaar blijft in de keuken. Zorg dat het potje en je lepel goed schoon zijn, dan is de olie zeker een maand houdbaar in de koelkast.
Gebruik de olie bij je salades en marinades van vlees en vis met wat citroensap. Je maakt heerlijke tapas spiesjes door gamba’s met een paar lepels van deze olie te marineren. Gebruik de olie als basis voor je sofrito maar ook als basis in de risotto of door een eenvoudige pasta. Maar ook als smaakmaker door de bulgur en als dipsaus bij tapas is de olie, wederom met wat citroensap erdoor, heerlijk. Simpel, budgetvriendelijk en je maakt meteen restjes peterselie en knoflook op.
Geef een reactie