Aspergesoep

Ik kreeg asperges van mijn moeder maar vergat ze compleet. Ja echt en niet zomaar vergeten, want ik ben een absolute kei in vergeten. Nee, gewoon zo erg vergeten dat die fraaie asperges nou ja, gewoon niet meer zo fraai waren. Een paar exemplaren was nog wel te redden, de rest was redelijk verhout en een paar kopjes hadden de geest gegeven. Jammer maar helaas en ik bedenk me dat ik nog nooit zelf aspergesoep gemaakt heb van verse asperges. Simpelweg eigenlijk omdat het meestal zonde vind om asperges in soep te veranderen. Dus zo heeft niemand in de gaten thuis dat ik de asperges vergeten was en staat er weer eens iets anders op tafel. Eind goed, al goed.

Officieel loopt het aspergeseizoen tot 24 juli, de naamdag van St. Jan, maar afhankelijk van het weer kan dat iets anders zijn. We kunnen dus nog even genieten van de mooie verse asperges (die we hier vaak ook nog gewoon langs de weg kunnen kopen in het noorden van Limburg). Meestal gaan we hier voor de groene asperges, lekker makkelijk en overal bij te gebruiken maar de witte asperge leent zich heel goed voor de klassieke asperge gerechten én natuurlijk aspergesoep.

aspergesoep

Voor 4 tot 6 borden aspergesoep heb je nodig:

  • 500 gram witte asperges
  • 1 liter bouillon
  • 60 gram roomboter
  • 60 gram bloem
  • 100 ml room
  • peper en zout, nootmuskaat
  • verse bieslook of een fijn bosuitje

En zo maak je het:

Maak de asperges goed schoon, schil ze en verwijder de verhoute delen aan de onderkant. Zet de schillen en resten op met een liter water en 2 bouillonblokken (naar keuze, ik gebruik groente- of kippenbouillon). Laat de bouillon zodra deze kookt op zacht vuur, afgedekt, een half uurtje trekken. Schenk de bouillon door een zeef en gooi de schillen en restanten weg. Snijd de asperges in gelijke lengte af zodat ze goed in je bord passen. De stukken die je nu over hebt snijd je in blokjes. Kook de asperges in ongeveer 10 minuten gaar in de bouillon. Schep de asperges uit de bouillon en zet ze even apart. De stukjes gaar je later in de soep zelf.

Maak een roux: smelt de boter in je soep ketel maar laat de boter niet bruin worden. Voeg de bloem in één keer toe en roer boter en bloem goed door elkaar. Blijf goed roeren en laat de bloem in enkele minuten garen. Dit zorgt ervoor dat je soep later gebonden kan worden. Begin dan lepel voor lepel de bouillon toe te voegen. Laat, als alle bouillon toegevoegd is de soep nog 10 minuten op een zacht pitje door koken. Roer dan de stukjes asperge door de aspergesoep en breng alles op smaak met peper, een beetje nootmuskaat en eventueel nog zout. Nog een minuut of drie zachtjes koken tot de aspergestukjes gaar zijn en je aspergesoep is gaar.

Verdeel de asperges over de borden en schep er de hete soep overheen. Garneer met een half hard gekookt eitje een een plakje rauwe ham. Wij hadden, in het kader van de Spaanse week, uiteraard een plakje Serranoham. Strooi er wat bieslook overheen en serveer meteen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs