Ananas – Mango Chutney met Bloedsinaasappel

Het valt me op dat je bloedsinaasappels hier in Nederland helemaal niet zo veel ziet. Ik heb er een paar weken geleden een paar op de markt gespot maar in de winkels helemaal niet. Hier net over de grens is dat heel anders, in Duitsland liggen de bloedsinaasappelen vanaf half januari op de groenteafdeling. En wij vinden ze heerlijk, voornamelijk uit de hand maar ook in salades. Er lagen er nog een paar op de fruitschaal die toch verwerkt moesten worden, ik had nog een halve verse ananas liggen van vorige week en gisteren kocht ik bij de Turkse winkel een joekel van een hele rijpe mango voor 79 cent. En aangezien ik nog nooit zelf een chutney gemaakt had…….

Jaja, de foto is niet best. Ik was moe, het was laat en ik heb geen kast vol met props en een daglamp

Je hebt natuurlijk aan fruit wat je hebt, het waren voornamelijk restjes. De halve ananas en een halve mango waren na schoonmaken nog samen ongeveer 425 gram. Ik gebruikte geleisuiker (ook uit Duitsland) met een verhouding van 2:1 Op elke kilo fruit gebruik je dan 500 gram suiker.

Ik had nodig:

  • 425 gram fruit (ananas en mango gemengd)
  • 220 gram geleisuiker (2:1)
  • 1 rode ui
  • 1 klein teentje knoflook
  • 150 ml sap van de rode bloedsinaasappel
  • 2 eetlepels azijn.
  • 2 theelepels chiliflakes (of een gedroogd pepertje)
  • handje vol rozijnen
  • 2 bolletjes bakgember
  • 1 eetlepel olijfolie (of zonnebloemolie)
Ik had geen verse gember meer in huis en besloot de bakgember te gebruiken die ik al een tijdje in de koelkast heb staan. Maar een stukje verse gember zal zeker ook lekker zijn.
Verwarm de olijfolie in een pannetje en voeg daar de chiliflakes en de rode ui, fijn gesnipperd aan toe. Laat de ui rustig glazig bakken. Voeg het fruit in kleine stukjes toe en laat dit met het fijn gesnipperde teentje knoflook heel even mee bakken. Voeg de suiker toe, het sinaasappelsap, de bakgember en de azijn. Roer goed door tot de suiker opgelost is en zet het vuur dan half hoog. Laat de chutney een beetje in koken. Voeg de rozijnen toe en zet het vuur lager. Laat het geheel 10-15 minuten nog door koken. De chutney is klaar als het geheel borrelt.
Schep de nog warme chutney in schone potjes. Ik had de potjes gesteriliseerd door ze tien minuten te koken in een ketel met water. Na het vullen zet je de potjes op een schone doek op z’n kop om ervoor te zorgen dat ze vaccuum trekken. Wil je de chutney langer bewaren, dan moet je de potjes met chutney nog een keer in het kokende water wecken.
Raar genoeg ben ik helemaal geen liefhebber van chutneys én ben ik gisteren begonnen aan nog een rondje Weight Watchen (die carnaval toch 😉 ) dus zo’n lekker bakje fruit met heul veul suiker zat er echt niet in. En ik wist natuurlijk dat manlief dit niet ging proeven zonder ’t een of ’t ander ernaast. Dus wat blokjes kaas en wat blokjes kip die er nog lagen. Manlief was gematigd enthousiast, wat ik persoonlijk al heel wat vind als het om fruit gaat. Zacht, zoet en licht pittig omschreef hij het. Het brand inderdaad ietsje na maar niet teveel. Hou je van een kick? Dan doe er vooral iets meer flakes bij of misschien een hele peper.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs