Enchiladas met een salade salsa
Zoonlief komt om een uur of vier binnen vallen met gezelschap. In de gang hoor ik “boh, hier ruikt het altijd lekker”. Ik ben geen liefhebber van veel komijn maar de geur ervan door mijn huis vind ik fantastisch. De kleine mup en ik hoefde vandaag nergens heen dus ik had tijd voor iets wat meer tijd nodig heeft op het vuur. Ik besloot kalkoenfilet heel langzaam te garen in een tomatensaus met warme Mexicaanse kruiden. Er lag nog een pakje tortilla’s in de voorraadkast dus het idee was er snel. Enchilada’s it is.
M’n grote liefde is iets later, hij gaat na zijn werk nog even kijken voor een fiets die we op marktplaats gezien hebben. Mommy needs some new wheels want ik zie het arme vehicle dat fiets moet heten met de dag achteruit gaan. Grotendeels omdat zoonlief er ook zijn krantenweek mee doet en uiteraard nooit gekke dingen ermee doet. Geloof me, mijn fiets heeft zoveel slagen in het achterwiel dat een gemiddelde boot minder deining heeft.
Voor 4 flinke porties:
- Een pak tortilla wraps van 6 stuks (of maak ze zelf)
- 400 gram kip- of kalkoenfilet
- 2 uien
- 2 flinke tenen knoflook
- 1/2 rode paprika
- 1/2 gele paprika
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 blik kidneybonen
- 2 theelepels komijn
- 1 eetlepel oregano
- 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
- 200 ml bouillon
- 3 theelepels maizena
- 1/2 bosje peterselie of koriander
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- Neem verse rode peper, chilipoeder of tabasco om het iets pittiger te maken.
- 100 gram geraspte kaas
- Snij een ui in kwart ringen, snijd de knoflook klein. Verhit een eetlepel olie en fruit hierin de ui glazig. Voeg de komijn, het paprikapoeder, de knoflook en de oregano toe en laat even met de ui mee bakken. Blus af met het blik tomatenblokjes en roer even goed door. Voeg zout naar smaak toe (1 tl is voldoende) en flink wat verse zwarte peper. Kies er nu ook voor om de rode peper of tabasco toe te voegen.
- Snijd de kalkoen of kipfilet in niet te kleine stukken, je moet ze later nog eruit vissen en aangezien alles zeker drie kwartier op het vuur staat ben je er zeker van dat alles gaar zal zijn. Voeg de kalkoen toe aan de saus, zorg dat de kalkoen onder ligt en laat de saus even aan de kook komen, zet het gas klein met de deksel erop. Laat dit alles minimaal een half uurtje pruttelen maar roer af en toe zodat het niet aan koekt. Na een half uur zet je de deksel er half op zodat de saus iets kan inkoken. (ongeveer tot 3/4).
- Haal de kalkoen uit de pan en lepel ongeveer 5 eetlepels saus op de kalkoen (liefst op een bord en niet op een plank want jij poetst natuurlijk ook de keuken zelf). Doe de saus even in een andere kom of een klein keteltje en schep de kalkoen weer terug in de pan. Trek de kalkoen uit elkaar en bak even goed door. Het mag een vrij droge vulling worden, de saus gaat immer over de enchilada’s.
- Snijd een halve rode paprika, een halve gele paprika en een ui in kwart ringen. Laat het blik kidneybonen uitlekken en voeg alles toe aan het kalkoenmengsel. Blijf goed roer zodat alles goed droog bakt maar uiteraard niet aan bakt.
- Snijd de koriander en/ of peterselie (ik meng het meestal half.half omdat de mannen niet van een te overheersende koriandersmaak houden) en roer door het kalkoenmengsel.
- Vet een ovenschaal licht in met olie en vul de tortilla’s met het kalkoenmengsel. Leg de gevulde tortilla’s tegen elkaar in de ovenschaal. Zet de schaal even aan de kant en begin aan de saus
- Voeg het blikjes tomatenpuree en de 200 ml bouillon aan de saus toe. Laat dit goed warm worden. Maak de 3 theelepels maizena aan met een scheutje water en roer de saus. Laat de saus binden door heel even aan de kook te laten komen. Schenk de saus over de tortilla’s, zorg dat alle tortilla’s bedekt zijn met een dun laagje saus en bestrooi met de gerapte kaas.
- Verwarm de oven voor op 180 graden (boven/onderwarmte) en laat de enchilada’s in 20 minuten goed warm worden.
- 1/2 rode paprika
- 1/2 gele paprika
- 1/2 rode ui
- 1/2 komkommer
- 2 tomaten
- 10 olijven
- 1 eetlepel citroensap (of nog beter limoensap)
- 1 eetlepel olijfolie
- 1/4 krop ijsbergsla
- 1/2 bosje platte peterselie
Geef een reactie