Kritharaki
Kritharaki wordt vaak, onterecht, Griekse rijst genoemd. Kritharaki wordt echter gemaakt van harde tarwe griesmeel en is daarmee pasta. In de Griekse keuken wordt Kritharaki meestal aangeboden als bijgerecht in een tomatensaus maar ook als ovenschotel met rund of lamsvlees. Ook wordt de Kritharaki vaak gebruikt in soepen.
Vandaag maakten we de Kritharaki als bijgerecht naast een fijne Griekse salade van ijsbergsla, komkommer, tomaat, olijven en fetakaas en gyros als vleesgerecht.
Voor 4 personen heb je nodig:
- 250 gram Kritharaki
- 1 teentje knoflook
- 1 ui
- 1 blik gepelde tomaten
- 1 tl zout
- 2 tl oregano (gedroogd)
- een handje platte peterselie
- 500 ml water
- scheutje olijfolie

Proef als de pasta gaar is en voeg eventueel nog de andere 1/2 tl zout toe en wat peper. Snijd de peterselie fijn, roer de helft door de Kritharaki en gebruik de andere helft ter garnering.
Omdat we er een hele royale salade bij hadden heb ik de Kritharaki vrij eenvoudig gehouden. Het is ook heel lekker om bijvoorbeeld courgette, aubergine en paprika in blokjes mee te bakken in het begin en vervolgens mee te laten koken.

Beste , Ik heb dit gemaakt voor 2 personen als bijgerecht bij “Papoutsakia” ! Ik heb een gesnipperde rode ui aangestoofd in een beetje boter . Daar heb ik een verse tomaat in blokjes bij gedaan . Gekruid met oregano , lookpoeder en een beetje pezo . Ondertussen heb ik 250 ml groentenbouillon gemaakt . En 100 gr Kritharaki afgewogen . Als de ui met tomaatblokjes een beetje aangestoofd zijn, deze bevochtigen met de groentenbouillon en de kritharaki bijvoegen . Dit alles op een laag vuurtje stilletjes (geregeld roeren) laten inkoken . Ondertussen heb ik een handsvol diepvrieserwtjes in een kommetje met een beetje water , in de microgolf klaargemaakt . Als de kritharaki gaar is , voorzichtig de erwtjes onder roeren . In kleine vuurvaste schaaltjes scheppen en op dienen bij de Papoutsakia !! Fantastisch lekker !!!