Watermeloen – Tomatensalade met Za’atar

Za’atar; de naam van een wilde oreganosoort maar ook de naam van een kruidenmengsel uit het Midden Oosten. Een combinatie van de eerder genoemde wilde oregano, sesamzaad, sumak en zout maken het een heerlijk kruidig geurend mengsel dat voor heel veel verschillende gerechten te gebruiken is. Strooi het over labneh (uitgelekte yoghurt) of over je zelf gemaakte hoummous. Strooi de za’atar over salades of over knapperig gebakken oven aardappeltjes. Gebruik de za’atar als smaakmaker in de bulgur, groenten- en vlees gerechten. Of heel simpel; meng het met een fijne olijfolie en gebruik het als brooddip of strijk het, vlak voor het bakken, op je flatbread of foccacia.

Sinds Za’atar te koop is in onze favoriete buitenlandse winkel behoort het tot mijn meest gebruikte kruidenmengsels en ik hou ervan om hier en daar eens uit te proberen. Za’atar in combinatie met feta en tomaten was al heerlijk en meloen met feta is ook al aardig ingeburgerd. Maar meloen met Za’atar?

Nu de temperaturen eindelijk omhoog gaan zie je overal ook de grote groene watermeloenen liggen. Heerlijk met een beetje versgemalen zeezout maar in deze salade had de meloen geen zout nodig. Het zout van de feta en de olijven en het kruidige van de Za’atar maakte de salade een makkelijk te maken maar net even anders salade voor bij de BBQ.

Watermeloen - tomatensalade met za'atar

Voor 4 personen heb je nodig:

  • Een stuk watermeloen (geschild ongeveer 400 gram)
  • 4 mooie rijpen tomaten
  • 100 gram feta
  • handvol zwarte en groene olijven
  • olijfolie
  • rodewijnazijn
  • za’atar
  • Munt

Schil de watermeloen en snijd de meloen in blokjes van 2,5 à 3 cm. Snijd vervolgens de tomaten doormidden en snijd de helften afhankelijk van hun grootte in 4 of 6 stukken. Verdeel de watermeloen en de tomatenblokjes over een schaal.

Breek de feta in stukjes en verdeel over de salade. Snijd de olijven doormidden en verdeel deze ook over de salade. Snijd de munt in fijne reepjes.

Schenk een goede olijfolie over de salade en druppel een beetje rode wijnazijn eroverheen. Strooi als laatste de za’atar en de reepjes munt over de salade. Serveer meteen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Responses to Watermeloen – Tomatensalade met Za’atar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs