Turkse köfte
Geef mijn grote liefde een gehaktbal, aardappeltjes en een beetje groente en hij is een gelukkig man. Feitelijk heeft hij veel meer niet nodig en met tijd en wijle doe ik ook nog wel graag met hem mee. Een fijn gekruid sappig gehaktballetje op zijn tijd is niks mis mee. Maar ook op zo’n gehaktballetje moet gevarieerd worden. In soorten gehakt, in de toegevoegde kruiden of andere ingrediënten en soms zelfs een beetje in de vorm.
Ik had nog een bloemkool in de koelkast liggen. Aardappelen, bloemkool en een gehaktbal, het idee was er natuurlijk al maar wat had ik er geen zin in vandaag. Op internet viel mijn oog op een Turkse bloemkoolsalade. Hmmmm, dat klonk helemaal niet gek. En bij een Turkse bloemkoolsalade kun je natuurlijk geen Hollandse gehaktbal maken (alhoewel, wie houdt je tegen?) maar wat dacht je van Turkse köfte. De fijne puber was meteen in. “Aardappeltjes uit de oven dan maar? En Cacik?” Oeh, wat kunnen kinderen af en toe fantastische ideeën hebben. Aardappelen, groente en vlees op z’n Turks vandaag.
Voor de köfte gebruikte ik:
- 500 gram rundergehakt
- 1 rode ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 handje platte peterselie
- 1 tl sterk (of pikant) paprikapoeder
- 1 eetlepel biber
- 1 tl zout
- 1 ei
- 2 eetlepels paneermeel
Doe alle ingredienten, behalve het gehakt, in de molen van je staafmixer en puls het even goed fijn. Meng je mengsel door het rundergehakt en laat het gehakt volgens een uurtje opstijven in de koelkast.
Vorm er vervolgens met vochtige handen köftes van. Vorm een bal, rol deze vervolgens iets ovaal en plat em dan af. Laat de köftes dan nog een kwartiertje in de koelkast liggen. Dat hoeft niet persé maar zorgt er wel voor dat je köftes goed in vorm blijven tijdens het bakken.
Bak de Turkse köfte in de oven, in een pan of, zoals wij deden, op de barbecue. Maak er cacik bij of tzatziki.
Geef een reactie