Turkse bloemkoolsalade
Bloemkoolsalade. Dat maakte mijn moeder vroeger wel eens in de zomer maar zolang ik de scepter zwaai in eigen keuken kan ik me niet herinneren dat ik ooit een bloemkoolsalade gemaakt heb. En met twee kleine bloemkolen in de koelkast zocht ik naar inspiratie. Naar wat anders dan anders en ik kwam bij een Turkse bloemkoolsalade. Hier en daar een beetje aangepast. Een beetje meer kleur en een beetje meer smaak en zeker voor herhaling vatbaar. Erg lekker bij de Turkse köfte die ik eerder plaatste.
Voor deze Turkse bloemkoolsalade heb je nodig:
- 1 kleine bloemkool
- 1 tomaat
- 1/2 rode ui
- 1 handje zwarte olijven
- 1 handje platte peterselie
- 1 tl milde paprikapoeder
- 3 eetlepels olijfolie
- sap van een 1/2 citroen
- zeezout en versgemalen zwarte peper
Verdeel de bloemkool in hele kleine roosjes en stoom ze beetgaar. Eigenlijk moet de bloemkool net niet helemaal gaar zijn. Spoel de bloemkool met koud water af, laat goed uitlekken en zet de bloemkool dan apart om af te koelen.
Snipper de ui fijn en snijd de olijven in plakjes. Snijd de tomaat in kleine blokjes. Omdat ik de salade niet te nat wilde maken heb ik de zaadlijsten van de tomaat verwijderd. Snijd de peterselie grof met een mes. Meng alle onderdelen door de bloemkool salade en schenk er de olijfolie en het citroensap overheen. Maak op smaak met peper, zout en het paprikapoeder en zet de salade koel weg.
Laat alle smaken een paar uurtjes in trekken, dat komt de salade zeker ten goede. Garneer met een paar achter gehouden blaadjes peterselie.
Geef een reactie