Reibekuchen

In Duitsland kun je over geen kerstmarkt of trödelmarkt lopen zonder een kraampje met Reibekuchen tegen te komen. En ook hier in Limburg vind je Reibekuchen of Riefkeukskes zoals ze hier genoemd worden op bijna elke markt of braderie. Deze aardappelpannenkoekjes kom je ook in de Joodse keuken tegen als Latkes maar ook in Rusland, Polen en Tjechië kom je deze, ongeveer identieke, aardappelpannenkoekjes tegen.

Niks geen slanke maaltijd want het zijn geraspte aardappelen met ui die vervolgens in een flinke laag plantaardige olie gaar en krokant gebakken worden. Waar je ze in Duitsland voornamelijk krijgt met appelmoes of stroop zie je dat ze hier in Limburg voornamelijk als snack gegeten met mayonaise, mosterd, knoflooksaus maar ook heel soms appelmoes.

reibekuchen

Vandaag dus heerlijke Duitse Reibekuchen want dat had ik vrijdag al beloofd omdat onze Duitse buren hun wedstrijd gewonnen hebben. En zoals goede buren dat doen gunnen we elkaar het allerbeste. Ook als het om voetbal gaat. Totdat ze tegenover Oranje staan. We hebben er een maaltijd zonder vlees van gemaakt vandaag. Wel met een lekkere salade maar er werden dus wat meer aardappelen gebruikt. Pas de hoeveelheden eventueel aan.

Voor 6 personen heb je nodig:

  • 2 kilo vastkokende aardappelen
  • 2 flinke uien
  • 2 eieren
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel zout
  • vers gemalen peper
  • neutrale plantaardige olie (zonnebloemolie)

Rasp de geschilde aardappelen, ik gebruik de fijne rasp van mijn keukenmachine, doe de aardappelen in een zeef of vergiet en laat ze een half uurtje goed uitlekken. Ik zet meestal een bord in de zeef en zet daar een zwaar gewicht op (blikken, ketels, wat jij wilt). Je kunt de aardappelenrasp ook in een schone doek leggen en goed uitknijpen.

Rasp de ui of snijd deze heel fijn. Doe de aardappelen over in een ruime kom en meng er de ui, eieren, bloem, peper en zout goed doorheen. Ik ben al recepten tegen gekomen waar, behalve de ui, ook nog peterselie, bieslook en andere kruiden toegevoegd worden maar zelf hebben we dat nog nooit geprobeerd.

Doe ruim olie in een koekenpan, ongeveer 3 à 4 cm hoog. Ik gebruik een koekenpan van 28 cm en maak daarin per keer 4 kleine Reibekuchen. Druk de Reibekuchen even goed aan in de pan zodat ze 1,5 à 2 cm dik zijn. Bak de Reibekuchen aan beide kanten gaar en goudbruin. Kijk uit met de olie want eventueel achtergebleven water in de aardappelen kan ervoor zorgen dat het goed spettert. Laat de Reibekuchen uitlekken op een laagje keukenrol in een voorverwarmde oven. Zo voorkom je dat de Reibekuchen afkoelen.

Reibekuchen

In Limburg zie je op veel markten dezelfde Reibekuchen bakker staan. Zij serveren de Reibekuchen met een ui-knoflooksausje dat in ons gezin favoriet is. Ik maak het zelf met 100 ml dikke mayonaise, 1 ui, 2 teentjes knoflook, een paar druppels azijn, zout en een beetje suiker. Snijd de ui heel erg fijn (soms doe ik dat ik de staafmixermolen), pers de knoflook boven de mayonaise en meng alle andere ingrediënten door de mayonaise. Laat minimaal een uurtje alle smaken in trekken.

Vervang de bloem door maïzena en maak daarmee je reibekuchen glutenvrij. Let er wel op dat in dezelfde olie geen gluten gebakken zijn!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs