Meatloaf

Er zijn van die dingen die al jaren op je To-Do lijstje staan en er gewoon niet van komen. Meatloaf is er zo eentje. Ooit, ik geloof dat het is mijn eerste flatje was, maakte ik een gehaktbrood. Het smaakte prima hoor maar viel in kruimels uit elkaar. Bijzonder teleurgesteld was ik en om de een of andere reden heb ik het nooit meer geprobeerd. Vreemd eigenlijk want ik liet ook aardappelen aanbranden of zette ze veel te rauw op tafel en daar ben ik ook wel overheen gekomen.

meatloaf

Vandaag kocht ik een kilo half om gehakt en ik twijfelde wat ik ermee ging doen. In porties verdelen en invriezen? Gehaktballetjes maken en die invriezen voor later? Mijn goede vriend Google gaf meteen het antwoord, Meatloaf. Een vrije dag vandaag dus tijd om een beetje aan te modderen in de keuken, wacht op de voetbalwedstrijd van onze buren en ondertussen een fraai gehaktbrood maken. En hij was heerlijk, warm  bij de gebakken aardappeltjes en sperzieboontjes. Een deel ging alsnog de diepvries in en een klein stukje bewaarde ik voor bij de wedstrijd. Koud in blokjes met een beetje mosterd. En dat was ook erg, heel erg lekker.

We maakten dus een dubbele portie, voor 8 personen of 2 x 4 personen:

  • 1 kilo gehakt, half om half
  • 3 eieren
  • 5 eetlepels paneermeel
  • 2 rode uien
  • 1 flinke Spaanse peper
  • 1 handvol platte peterselie
  • 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
  • 2 theelepels komijn
  • 1 eetlepel uipoeder
  • 1 eetlepel thijm

En zo maak je dit heerlijke gehaktbrood:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snipper de ui fijn en snijd de peper klein. Meng alle ingrediënten door het gehakt. Kneed het gehakt tot het goed stevig aan voelt. Vul een cakeblik met het gehakt en druk dit goed aan. Laat de meatloaf in 45 – 50 minuten gaar worden.

meatloafNeem de meatloaf uit de oven zodra deze gaar is en laat een minuut of tien afkoelen in het blik. Giet alle overtollige vet af, hou het brood hierbij tegen met een stuk aluminium folie. Je kunt de meatloaf, als je hem warm wilt serveren, meteen gebruiken. Zelf vind ik het meatloaf lekkerder als je het een nachtje nog laat afkoelen in de koelkast. Haal wel uit de vorm en bewaar in aluminiumfolie. Na een paar uurtjes afgekoeld te zijn is de meatloaf veel beter te snijden. Snijd hele dunne plakjes voor op boterham of broodje, iets dikkere plakken als onderdeel van een buffet. Snijd blokjes als snack of snijd dikkere plakken voor bij de warme maaltijd. Met deze meatloaf kun je echt alle kanten op. Heerlijk en eindelijk gelukt 🙂

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One Response to Meatloaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs