Turks en Arabisch buffet

Gisteren werd ons kleine meisje 3 en zoals altijd maak ik met de verjaardagen van de kinderen een buffetje met warme en koude hapjes. Meestal in het thema van een bepaald land wat ik de oudste altijd laat kiezen. Omdat hij gek is op hoummous en het meisje heel graag bulgur eet werd het een variatie van Turkse en Arabische hapjes. Hier en daar op internet en uit een paar bij de bibliotheek gehaalde boeken gehaald.





Het werd een buffetje met:
Kisir – een bulgursalade, een beetje af gekeken van Eslem met extra granaatappelpitjes in plaats van de melasse en wat schijfjes zwarte olijf erdoor.
Peynirli börek – naar het recept van Eslem van Mijn Mixed Kitchen
Ras el Hanout Kipspiesjes
Gehaktballetjes uit de Tajine – eigen recept
Tzatziki en een pittige chilisaus
Auberginesalade – In alle eerlijkheid weet ik niet meer waar ik het recept vandaan heb.
Hoummous
Turkse rauwkostsalade
Gemarineerde olijven
Geroosterde aubergine en paprika
En daarbij natuurlijk lekker Turks brood, Marokkaans brood en flatbread



Voor de Ras el Hanout kipspiesjes (4 personen):

  • ca. 500 gram kipfilet
  • 1/2 eetlepel Ras el Hanout
  • 1/2 eetlepel pikant paprikapoeder
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie of zonnebloemolie
  • ca. 3 eetlepels platte peterselie fijn gesneden
  • 1 theelepel zeezout

Snijd de kipfilet in repen of blokjes en marineer in alle bovenstaande ingrediënten. Rijg de kip aan spiesjes en gril ze op de bbq of grillplaat.



Gehaktballetjes uit de Tajine:


  • Gehaktballetje (ongeveer 500 gram)
  • 1 grote ui of 2 middel
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 eetlepel Ras el Hanout
  • 1/2 eetlepel paprikapoeder
  • 1 flinke eetlepel biber salçası (tath)
  • 1/2 bouillonblokjes
  • snufje kaneel
  • 1 plukje saffraan
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • ca. 3 eetlepels verse koriander fijn gehakt
  • ca. 6 eetlepels platte peterselie fijn gehakt


Draai eenvoudige gehaktballetjes van 500 gram rundergehakt, een eitje, 3 eetlepels paneermeel (of een sneetje witbrood)en een theelepel zout. Of, koop zoals ik dit keer gedaan heb een pak kant en klare balletjes bij de Lidl (of waar jij ze liever haalt)

Wel een plukje saffraan in lauw water. Fruit de uien in kwart ringen met 2 teentjes knoflook in een scheutje zonnebloemolie. Voeg de peperpuree toe en laat de ras el hanout, de kaneel en het paprikapoeder even mee bakken. Voeg vervolgens een blik gepelde tomaten (snijd even grof in stukken) toe, het bouillonblokje en de saffraan  Roer de gehaktballetjes door het mengsel, voeg de koriander en de helft van de peterselie toe en laat een half uurtje op een zacht pitje sudderen met gesloten tajine. Voeg ongeveer tien minuten voor het serveren een gele en rode paprika in reepjes toe zodat ze wel warm zijn maar ook nog een beetje bite hebben. Voeg eventueel nog iets zout naar smaak toe en garneer met de overgebleven peterselie.



Aubergine salade


  • 2 aubergines
  • 1 tomaat
  • 1 Turkse peper in ringetjes
  • 1 flinke eetlepel mayonaise
  • 2 flinke eetlepels Turkse yoghurt
  • 1 tl pul biber
  • sap van 1 citroen
  • zeezout
  • 2 eetlepels platte peterselie, fijn gesnede

Prik gaat in de aubergines en bak ze gaar in een voorverwarmde oven van 180 graden. Kijk na ongeveer 30 minuten of ze gaar zijn. Laat de aubergines afkoelen en schil ze. Snijd het vruchtvlees in blokjes en schep deze om met de tomaat in blokjes (zonder het vruchtvlees), de Turkse peper (of laat deze weg als je het niet te pittig wilt) en alle andere ingrediënten  Laat de salade een paar uur in trekken en voeg na het proeven eventueel nog iets zout en citroensap toe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One Response to Turks en Arabisch buffet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs