Sambal goreng telor

sambal goreng telorDe maand juni is ook alweer aan de laatste week bezig en zo vlak voordat de vakanties beginnen is het weer tijd voor de maandelijkse Foodblog Swap. Deze maand mocht ik koken van de blog van Carry’s Kitchen. Op deze blog vind je eigen recepten, recepten van anderen, tips en reviews maar ook voor ieder seizoen een weekmenu. Leuk om eens rond te struinen.

Op het laatste moment twijfelde ik nog aangezien ik opeens een recept voor kipnugget uit de oven zag staan. Die had ik altijd al eens zelf willen maken en uit de oven leek me helemaal gezond. Dus haalde ik ’s avonds de kip uit de diepvries en zette ik de cornflakes die er nog waren alvast klaar op het aanrecht. En dat was niet handig want vanmorgen bleek dat de fijne puber de cornflakes als hint had genomen en als ontbijt gebruikt. Een stortbui over ons dorp maakte dat ik geen zin had om met het kleine spruitje naar de super te fietsen dus we gingen toch terug naar plan A, sambal goreng telor!

Op de site van Carry wordt de sambal goreng telor als bijgerecht gebruikt maar vandaag maakte ik er een vegetarische hoofdmaaltijd van. Een eitje meer dus maar geen apart vleesgerecht. Lekker met een simpele nasi, komkommer in het zuur en kroepoekjes.

Voor deze sambal goreng telor voor 4 personen heb je nodig:

 • 8 hardgekookte eieren
 • 2 uien
 • 3 teentjes knoflook
 • stukje gember van ongeveer 3 cm
 • 1 eetlepel sambal (ik gebruikte sambal badjak)
 • klein beetje trassi (optioneel)
 • 1 eetlepel rietsuiker
 • 2 eetlepels zonnebloemolie
 • 1 klein blikje tomatenpuree
 • 2 eetlepels ketjap manis
 • 1 eetlepel sojasaus
 • blikje kokosmelk

En zo maak je het:

sambal goreng telorIk heb een paar kleine wijzigingen aangebracht aan het originele recept van Carry. Ik had verse gember in huis dus koos daarvoor en tijdens het aanbakken van de uien met sambal mistte ik iets. Ik besloot dus wat trassi toe te voegen. Ook had ik geen santen in huis maar wel een blikje kokosmelk. Niet helemaal hetzelfde qua smaak maar zeker ook erg lekker. De extra peper heb ik in verband met de kinderen weggelaten. De sambal in de saus vonden ze pittig genoeg maar gelukkig niet te pittig. Hou er wel rekening mee dat de smaak van de sambal pittiger word naarmate je de saus meer inkookt en langer laat pruttelen.

Kook de eieren (ik nam de eieren per persoon). Maal de ui, gember, sambal, knoflook, rietsuiker, zonnebloemolie en trassi fijn in een keukenmachine. Bak de pasta op medium vuur goed aan in een pan met anti aanbaklaag. Voeg, na zeker een minuut of 10, de tomatenpuree toe  en laat deze ook nog een minuutje mee bakken. Voeg dan de kokosmelk toe. Roer de saus goed door en laat deze dan 10 minuten goed door pruttelen tot er ongeveer 3/4 van de saus over is. Maak op smaak met de ketjap, sojasaus en eventueel nog wat extra sambal.

Wil je de sambal goreng telor toch als bijgerecht gebruiken dan lijkt me 1 eitje per persoon meer dan voldoende. De mannen hadden hier, omdat het een hoofdgerecht was, nog wel een eitje extra gelust. Al met al een leuk bijgerecht als je een keer een uitgebreide rijsttafel wilt maken maar zeker ook een fijne hoofdmaaltijd als je voor een dagje vegetarisch gaat.

René van de blog Het eten is klaar kookt deze maand van mijn blog. Ook daar heb ik natuurlijk even gesnuffeld en ik ben benieuwd wat hij gaat kiezen van Manzjare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One Response to Sambal goreng telor

 • Avatar

  Hoi Jolanda, wat leuk om je verhaal erbij te lezen! En dat ‘jouw puber’ de cornflakes op heeft gegeten, haha ;-). De kipnuggets kun je evengoed nog maken, hoor! Groetjes van Carry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs