Salade van meiknol

Ik had ze al vaak zien liggen, meiknolletjes, en ik had me ook al heel vaak af gevraagd hoe ze zouden smaken, wat je ermee zou kunnen doen. De vraag was kennelijk niet prangend genoeg want ik nam ze nooit mee en ik ging ook niet echt op zoek bij mijn grote vriend Google. Totdat ik de salade met wortel en meiknol van Eslem van Mijn Mixed Kitchen zag. Regelmatig kijk ik bij haar voor inspiratie als het om de Turkse keuken gaat maar zeker ook als het om  informatie over de niet zo bekende producten in de Turkse winkel gaat. En laat ik nou juist daar die mooie meiknolletjes altijd zien liggen.

Bron: Wikipedia
Een beetje rond zoeken leerde me, naast de informatie van Eslem, dat de meiknol in Nederland ook meiraap of knolraap wordt genoemd (nooit van gehoord verder) en dat er legio mogelijkheden zijn. Ik vond risotto’s met meiknol, gestoomde en geroosterde meiknol. Meiknol gesmoord in klontjes roomboter and last but not least de meiknol in deze simpele maar heerlijk frisse salade. Veel minder scherp dan de radijs maar zeer zeker verwant.
Als bijgerecht gebruikte ik voor deze salade:
  • 1 flinke meiknol
  • platte peterselie
  • citroensap
  • olijfolie
  • zout en peper
Let bij de aankoop van je meiknol dat deze stevig aan voelt en niet zacht en sponzig is. Dan is niet vers meer en uiteraard veel minder lekker. Schil de meiknol, ik vond dat dit met een dunschiller makkelijk ging. Rasp de meiknol en vermeng deze met citroensap en olijfolie, gebruik iets meer olijfolie dan citroensap. Snijd de peterselie fijn en schep deze door de meiknol. Maak op smaak met peper en zout.
Manlief houdt niet zo van salades maar vond deze wel erg lekker (maar hij houdt dan ook van radijsjes), de kleine man vond het maar zo zo (en die houdt dan ook niet van radijsjes). Het kleine meisje wilde niet eens proberen vandaag. Ik was aangenaam verrast, de smaak is inderdaad veel milder dan die van een radijs (die ik overigens ook erg lekker vind) en daardoor volgens mij erg geschikt als salade. Ik neem volgende keer zeker weer een meiknolletje mee om een variatie te proberen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One Response to Salade van meiknol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs