Rendang
Ik hou van Rendang. Nee, eigenlijk hou ik van alles runderstoofpotjes die uren op het fornuis staan en het hele huis vullen met geuren. Rundvlees met Mexicaanse kruiden, rundvlees met ras el hanout en rendang. En gek genoeg komt daar iedere keer weer komijn in terug. En nog veel gekker is het dat ik eigenlijk helemaal niet van komijn houd. Van komijnekaas bijvoorbeeld krijg ik gewoonweg hoofdpijn. Tenzij het kruid in combinatie is met andere fijne kruiden, dan lijkt het haast of komijn naar een hoger, fijner, geuriger en smakelijker niveau wordt getild. Dan wordt komijn opeens onmisbaar. Rendang wordt ook gekoesterd door mijn mannen. Allereerst waarschijnlijk omdat het veel vlees bevat, er lekker wat saus omheen zit, niet al teveel groente doorheen gaat (alleen een ui).
Het kan natuurlijk allemaal vers, verse gember, verse galangawortel en verse sereh maar eerlijk is eerlijk, dat heb ik niet altijd in huis. Gember heel vaak wel maar de rest gewoon eigenlijk nooit. Maar ik heb wel alles in poedervorm staan dus vandaag gaan we voor de droge kruiden versie. En dat is ook meer dan lekker. Het is geen originele rendang “zoals het hoort” maar het is wel een hele lekkere. Maak een dubbele portie en vries een helft in. Erg fijn voor al je een keertje niet zoveel tijd hebt. Rijst erbij, atjar of een frisse komkommersalade en je bent klaar in een kwartiertje.
Voor 4 personen:
- 500 gram runderriblap of elk ander lekker rundvlees om te stoven
- 1 flinke ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl komijn
- 1 tl koriander
- 1 tl laos
- 1 tl serehpoeder
- 1/2 bouillonblok
- sambal naar smaak
- 250 ml water
- 2 tl maizena
Snijd na 2 uur het vlees fijn of trek het met twee vorken uit elkaar. Voeg eventueel nog iets water toe en bind met de maizena.
Geef een reactie