Pasta al forno – Foodblog Swap april 2014
Het is alweer tijd voor de Foodblog Swap van april en door alle drukte van de maand en april kwam ik een beetje in tijd nood. Ik was namelijk helemaal van plan iets te gaan bakken van de blog van Verona Eekma, Miss Baksel/Eekma maar het kwam er maar niet van. Dus dan sta je ’s avonds laat in de keuken, heb je tijd om die 1 uurs bolletjes of die goddelijke focaccia te maken maar er is niemand die het dan nog eet en ik vind het heel erg zonde om zo’n mooi vers brood tot de dag erna te bewaren. En we zullen het maar helemaal niet hebben over de vreselijke foto’s die ik maak onder de drie peertjes van mijn keukentafel.
Dus ik besloot iets anders te kiezen en aangezien ik rundergehakt uit de diepvries gehaald had ging ik op zoek naar iets wat daarbij paste. De fijne puber koos voor pasta al forno. Omdat ik niet kon kiezen en hij toe was aan een flink bord pasta. Het originele recept komt van 24kitchen en ik ben toch even gaan kijken of de verhoudingen pasta/saus wel klopten. 700 gram droge pasta voor 4 personen leek me wel erg veel. Uit de commentaren daar begreep ik dat ik niet de enige was die zich dit af vroeg dus ik besloot voor de 350 gram pasta te gaan die ik normaal gebruik. Met een paar kleine aanpassingen van mijn kant (geen chilipeper, rundergehakt in plaats van half om half) vonden we het allemaal een geslaagde pasta.
Wat heb je nodig:
- 1 Ui gesnipperd
- 2 Teentjes knoflook fijn gesneden
- 1 Wortel in blokjes
- 6 Blaadjes basilicum
- 8 Takjes selderij
- Olijfolie
- 500 gr. rundergehakt
- 300 ml. Groentebouillon
- 3 tl. Tomatenpuree
- 1 Blik gepelde tomaten
- 700 gr. Tomatensaus
- 150 gr. Doperwtjes uit de vriezer
- Peper
- Nootmuskaat
- 1 Courgette
- 700 gr. Penne Rigate
- 50 gr. geraspte kaas (liefst Parmezaanse)
- 50 gr. Paneermeel
- 1 Bollen mozzarella
- 2 Eieren
Voor de bechamelsaus:
- 10 gram boter
- 10 gram bloem
- 100 ml halfvolle melk
Maal de ui, de knoflook, de selderij, de bascilicum en ongeveer een derde van de wortel in je keukenmachine of de molen van je staafmixer. Fruit dit rustig aan in een scheutje olijfolie. Bak vervolgens het gehakt bij de groente rul. Voeg de rest van de wortel, in blokjes gesneden, en de tomatenpuree toe en laat deze heel even mee bakken. Blus af met de bouillon en en roer de gepelde tomaten en de tomatensaus door het groente – gehakt mengsel. Snijd de courgette in blokjes en roer deze met de doperwten door de saus. Maak op smaak met peper, zout en een beetje nootmuskaat en laat de saus op een laag vuur ongeveer 30 minuten door pruttelen.
Kook ondertussen de pasta 5 minuten. Niet langer anders word de pasta in de oven te gaar! Ik maakte zelf een snelle bechamelsaus met 10 gram boter, 10 gram bloem en 100 ml halfvolle melk. Smelt de boter in een pannetje en voeg daar in één keer de bloem aan toe. Roer goed door met een lepel tot zich een gladde pasta vorm. Blijf 2-3 minuten goed door roeren. De pasta moet garen waardoor de bloem zijn bindende werking kan doen. Voeg beetje bij beetje de koude melk toe, blijf goed roeren zodat er geen klontjes in de saus komen.
Giet de pasta af en schep de bechamelsaus door de pasta met een paar eetlepels van de tomatensaus. Ik had niet meer zoveel Parmezaanse kaas in huis dus ik heb een deel vervangen door geraspte extra belegen Goudse.
Vet een ovenschaal in met boter en bestrooi de ovenschaal met de helft van het paneermeel. Verdeel de helft van de saus over de bodem, schep daarop de helft van de pasta. Verdeel hierover de mozzarella in blokjes gesneden, daarover de rest van de saus en daarover de rest van de pasta. Bestrooi de pasta met het resterende paneermeel en bestrijk hierna met de twee geklutste eieren.
Bak de pasta 20 minuten op een voor verwarmde oven van 180 graden. Zet eventueel de laatste twee minuten de grill aan.
Serveer er een lichte salade bij, een beetje rucola, tomaatjes, basilicum en een paar drupjes
Mariette van Zoetrecepten kookt deze maand van mijn blog. Ik ben benieuwd 🙂
Hoi Manzjare!
Wat een heerlijk gerecht. Hierbij stuur ik je het recept dat ik van jouw blog heb gemaakt. Ik heb er van genoten!
http://www.zoetrecepten.nl/recepten/zomerse-limoncello/
Zoete groetjes,
Mariette