Aardappelsalade met ei, ham en kaas

Aardappelsalade is favoriet bij mijn lief. Ik denk zelfs dat alles waar ik aardappel in verwerk favoriet is. Deze aardappelsalade met ei, ham en kaas ontdekte ik tijdens een familie feestje. Een aangetrouwd nichtje van mijn lief, van Macedonische afkomst, maakte de salade met heel veel kaas en een soort kipworst. Niet verkrijgbaar in Nederland volgens haar maar wij vinden ham een fijne vervanger. De aardappelsalade met ei, ham en kaas staat goed op een buffet maar is ook heerlijk bij de barbecue of als hoofdmaaltijd op een warme dag. Maak de salade een paar uur van tevoren zodat alle smaken goed kunnen in trekken en de salade goed koud is.

Aardappelsalade

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 600 gram vastkokende aardappelen
  • 1 rode ui
  • 1 bosui
  • 150 gram belegen kaas
  • 100 gram gekookte ham
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 4 eetlepels azijn
  • 3 hard gekookte eieren
  • handvol bladpeterselie
  • 1/4 bouillonblokje
  • vers gemalen peper

En zo maak je het:

Schil de aardappel en snijd ze in blokjes van 1 à 2 cm. Kook ze net beetgaar en giet af. Spreid de blokjes uit over een schone keukenhanddoek en laat ze hierop af koelen. Hierdoor plakken de blokjes later niet aan elkaar en blijven ze mooi vast bij het maken van de salade. Deze tip las ik ooit in een tijdschrift en ik moet zeggen dat dit heel goed werkt. Kook de eieren en laat deze schrikken en afkoelen.

Snipper de ui heel fijn, snijd de bosui in fijne reepjes. De kaas kun je raspen of in kleine blokjes snijden (eerst plakjes, dan reepjes, dan blokjes). De ham snijd je ook in fijne reepjes of blokjes. Pel de eieren en snijd deze fijn. Ik haal ze twee keer door de eiersnijder, een keer in plakjes, ei kwart slag draaien en dan nog een keer in plakjes.

Aardappelsalade

Meng de aardappelen, kaas, ham, ei, mayonaise, azijn en het bouillonblokje. Maal flink wat peper over de salade en snijd de peterselie fijn. Schep deze door de aardappelsalade en laat de smaken een paar uur in trekken in de koelkast.

Proef of er nog wat zout of peper bij moet en doe er eventueel nog een extra lepel mayonaise door als je de salade nog smeuïger wilt. Vervang, als je de salade lichter wilt maken, een deel van de mayonaise door yoghurt maar minder dan ook in het toevoegen van azijn.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs