Ovenrisotto
Het moest gewoon een keer uit geprobeerd worden, ovenrisotto. Ik ben ervoor om sommige dingen gewoon te doen zoals het hoort dus voor een risotto maak je tijd en je blijft geduldig bouillon door de risotto rijst roeren tot dat deze al dente is. Dat hoort zo dus dan doe je dat. Aan de andere kant, ik ben nog nooit gehoorzaam geweest en aan moeten heb ik een broertje dood, zoals het hoort heb ik allang geleden aan mijn laars gelapt. Wat me dan tegen houd? Geen idee. Misschien het feit dat ik heerlijk zen word van het roeren en bezig zijn in de keuken. Even rust aan mijn hoofd.
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 150 gram spekjes
- 1 courgette
- 1 ui
- 1 flinke teen knoflook
- 200 ml creme fraiche
- 300 gram risottorijst
- 750 ml bouillon
- 150 diepvrieserwten
- 250 gram kastanjechampignons
En zo maak je het:
Maak 750 ml groentebouillon. Ik gebruikte 2 bouillonblokjes. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bak in een pan zonder boter of olie de spekjes vijf minuten gaar en bruin. Voeg een fijn gesnipperde ui en de knoflook in plakjes toe en bak nog even mee. Snijd de courgette in blokjes, de kastanjechampignons waren vrij klein dus die heb ik in vier partjes gesneden. Bak ze, samen met de rijst, 2 minuten mee totdat de rijst glazig word. Roer de bouillon door het rijstmengsel en schenk alles in een ovenschaal. Zet de ovenrisotto 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Roer de diepvrieserwten en de creme fraiche na 30 minuten goed door de risotto en zet de ovenrisotto nog 5 tot 10 minuten terug in de oven. Proef of de rijst gaar is en serveer.
De mannen proefden amper verschil en als je dan bedenkt dat er dus geen kaas of boter in zit? Goed, ik proefde wel degelijk dat er geen Parmezaanse kaas in zat maar dat had ik nog toe kunnen voegen. Mijn grote vraag was echter, heeft al dat roeren en met kleine beetjes bouillon toevoegen wat ik al jaren doe nou zoveel meerwaarde? Natuurlijk! Je denkt toch niet dat ik op het wereld wijde web ga bekennen dat ik al jaren iedere maand wel een keer nutteloos een half uur in een pan sta te roeren of wel? En wat is nutteloos als je bedenkt dat ik dat gewoon heel graag doe en zeker 30 minuten zen sta te wezen in mijn keukentje van 8 m2. Niks mis mee toch? We houden de ovenrisotto er dus in, voor de dagen dat ik zin heb in risotto maar de tijd niet heb. En als die andere keer blijf ik lekker roeren. Omdat het kan. Lekker puh!
Geef een reactie