Old school verjaardagstaart
Omdat zijn verjaardag eraan kwam vroeg ik de fijne puber voorzichtig of hij ook een taart wilde. Ik maak niet vaak meer taarten maar voor mijn eigen kinderen wil ik dan nog wel een fraaie uitzondering maken. Dus dan komt het zorgvuldig bewaarde fondantbewerkings gereedschap op tafel en zit ik avonden te brainstormen op wat voor iets ik op tafel wil zetten. Maar ooit begon ik, grotendeels uit financiele nood aan het maken van een taart van een doodgewone hotelcake. Dan zat ik zodra mijn manneke in bed lag te puzzelen met repen cake om het cijfer van zijn verjaardag te maken. Het was niet veel maar wel met liefde gemaakt en kennelijk denkt mijn fijne puber er met warme herinneringen aan terug.
“Ik wil zo’n taart als je vroeger maakte” zei hij, terwijl hij me vanaf de andere kant van het aanrecht aankeek. “Lekker Old School, die waren geweldig”. Stiekem doet het me ontzettend goed. 16 wordt hij morgen en letterlijk kijkt hij al heel lang op me neer in plaats van tegen me op. Met een glimlach draait hij moeiteloos potten open waar ik mee in gevecht lig en reikt hij in dat net te hoge keukenkastje voor me zodat ik geen stoel erbij hoef te slepen. Samen hebben we het altijd goed gehad, ook al zijn er perioden geweest waarin het financieel net te doen was. Of net niet maar daar heeft hij nooit echt weet van gehad. Op zijn verjaardag pakte ik uit met hapjes en taart en ik stond dus in mijn eentje uren in de keuken want zelf maken is nu eenmaal ook goedkoper. Heel vaak heb ik getwijfeld of ik goed bezig was. Toen mijn fijne, bijna 16 jarige, puber om een Old scool verjaardagstaart vroeg wist ik het weer even; dat ik goed bezig was geweest. Hij heeft het kleine leren waarderen en zelfs nu het allemaal een stuk beter kan denkt hij er kennelijk met een goed gevoel aan terug. Morgen, als hij echt jarig is, wil hij samen een broodje gaan eten bij Bakker Bart. Want dat deden we toen ook, we gingen samen uit eten bij Bakker Bart. Samen een broodje delen en een flesje ice tea…..
Dus speciaal voor mijn zoon, iedereen die op zijn budget let of iedereen die geen hoogstandjes met fondant of marsepein kan of wil leveren maar toch iets speciaals op tafel wil zetten:
De Old School Verjaardagstaart:
Deze versie is ruim voor 30 personen maar er waren dan ook 2 cijfers nodig. Pas je hoeveelheden aan de leeftijd die je wilt uitbeelden aan.
- 4 hotelcakes
- 4 pakjes slagroom van 0.2 liter
- 4 zakjes slagroom klopfix
- suiker
- hagelslag
- jam
- decoratie
Neem voor de decoratie wat je wilt natuurlijk. Dit keer gebruikte ik zilveren chocoladeparels en vers fruit maar toen de fijne puber nog klein was kocht ik in een snoepwinkel een paar snoepjes om te decoreren. Een gesuikerde ananas, een aardbei, een perzik. Kaarsjes maken het natuurlijk af.
Snijd de cake op maat totdat je de cijfers hebt. De één op de foto is bijvoorbeeld anderhalve hele cake. De smalle delen van de 6 heb ik gemaakt door er in de lengte ongeveer 1/3 af te snijden. Reststukjes gebruik ik om de hoeken af te ronden. Als je de cijfers hebt neem je de cake deel voor deel weer uit elkaar. Snijd de stukken cake nu in de hoogte door midden. Zet de onderste stukken cake weer in elkaar. Plak de stukken aan elkaar met kleine beetje jam en verdeel dan een laag jam of de hele onderste laag.
Klop 1 pakje slagroom met een lepel suiker en een zakje klopfix stijf en verdeel hoopjes slagroom over de jam. Druk nu de bovenste laag van alle cake delen op taart. Zorg dat de cakedelen goed recht op elkaar zitten. Klop de andere pakjes slagroom ook met suiker en klopfix stijf. Smeer een dunne laag slagroom tegen de zijkanten en bovenkanten van de taart. Zorg dat loszittende stukjes vastplakken en kruimels vast zitten. Verwijder omliggende kruimels en laat de taart even opstijven. Besmeer de taart nu met de rest van de slagroom. Zorg vooral aan de bovenkant van de taart dat de cake niet meer te zien is. De bovenkant blijft immers zichtbaar. Laat de hele taart een kwartiertje koel staan en druk er vervolgens aan de zijkant hagelslag tegenaan. Omdat de taart vrij fragiel is houd ik schaal waarop de taart staat een beetje schuin en schep er dan met een lepel van boven naar beneden hagelslag op.
Decoreer de taart zoals je wilt en zet koel weg tot gebruik.
Van harte gefeliciteerd jongen!

Geef een reactie