Moussaka

Bijna een jaar werk ik nu samen met Sandra en hoewel ik dacht veel te weten over eten en koken heb ik van haar enorm veel geleerd. Zonder dat ze het wellicht weet want sinds ik haar verhaal ken lees ik ieder etiket. Sandra eet glutenvrij. Niet uit een of ander ideaal of omdat ze een boek gelezen heeft waardoor ze opeens een levensovertuiging heeft, Sandra eet glutenvrij omdat het haar leven een stuk leefbaarder maakt. Met o.a. de ziekte van Crohn merkte ze zelf dat een glutenvrij dieet ervoor zorgde dat het leven beter werd. Ze was minder ziek en werd minder vaak opgenomen in het ziekenhuis. In één zin een hele goede reden om eens naar je glutengebruik te gaan kijken. En dan ga je opeens ook naar je eigen glutengebruik kijken. Ga je je inlezen over wat gluten zogenaamd wel of niet voor je lichaam doen.

Moussaka

Ik weet het niet, laten we gewoon eerlijk zijn, of gluten nu wel of niet goed voor je zijn. Wat ik wel weet is dat Sandra gewoon glutenvrij moet eten. En tijdens onze gesprekken leer ik, want Sandra houdt van koken, dat glutenvrij koken en eten toch meer inhoud dan je denkt. We hadden het deze week over pasta en over lasagna, een gerecht dat ze heerlijk vond voor ze glutenvrij ging eten. En ik opperde Moussaka omdat er geen pasta in verwerkt word. Maar achteraf bedacht ik me dat de bechamelsaus natuurlijk wel gewoon bloem bevat. Dus ging ik op zoek naar een glutenvrij alternatief voor bloem in de bechamelsaus en dat bleek niet eens zo heel moeilijk. Speciaal voor Sandra dus, glutenvrije Moussaka.

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 700 gram geschilde aardappelen
  • 250 gram rundergehakt
  • 1 aubergine
  • 500 ml passata
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 tl kaneel
  • 2 tl oregano
  • 1 tl thijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl zout
  • zwarte peper
  • 50 gram boter
  • 50 gram maizena
  • 4 dl melk
  • 50 gram geraspte kaas
  • 1 ei

Snijd de geschilde aardappelen in plakken van ongeveer 1 cm en kook ze in 10 minuten beetgaar. Giet de aardappelschijfjes af en laat ze even uitdampen. Snijd ondertussen de aubergine in plakken van een cm, strooi er wat zout overheen en laat ze uitlekken in een vergiet of zeef.

Verdeel de aardappelschijfjes over een met bakpapier beklede bakplaat. Sprenkel een beetje olijfolie over de schijfjes en bak ze in een voorverwarmde oven van 230 graden in 30 minuten krokant. Draai de schijfjes halverwege een keer om.

Spoel de aubergine plakken af en bak deze in een scheutje olie totdat ze gaar zijn. Dit heeft ongeveer 5 minuten nodig. Keer de plakken aubergine halverwege een keer om. Laat de plakken aubergine uitlekken op een stukje keukenrol.

Snipper ondertussen een ui, snijd de teentjes knoflook fijn. Bak het gehakt rul en voeg de ui, knoflook, kaneel, oregano, thijm en laurier toe. Laat het mengsel een paar minuten zacht sudderen. Voeg de tomatenpuree toe en bak deze een minuut mee om een beetje te ontzuren. Voeg de passata toe en laat het geheel op een zacht vuur 20 minuten sudderen zonder deksel op de pan.

Smelt in een klein pannetje de boter. Laat de boter niet bruin worden en voeg de maïzena in één keer toe. Laat het mengsel een minuut garen en voeg dan beetje bij beetje de melk toe totdat een gladde saus ontstaat. Voeg de geraspte kaas toe en laat deze smelten in de bechamel. Laat de bechamelsaus nog 2 minuten door koken en zet dan het vuur uit. Laat een beetje afkoelen en roer er dan met de garde vlug het ei doorheen.

Begin nu met het opbouwen van de Moussaka. Vet een ovenschaal licht in (verwarm de oven vast voor op 180 graden) en begin met een laag aardappelschijven. Vervolgens een laag aubergine plakken. Verdeel de helft van de gehaktsaus over de aubergine. Herhaal nu de lagen aardappelschijven, aubergine plakken en de rest van de gehaktsaus. Schenk als laatste de bechamelsaus over de Moussaka en bak deze 30 minuten op 180 graden.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

BlogSociety
Topblogs Topblogs