Menemen (Turks roerei met groenten)
Het is koud op de fiets en dat valt tegen. Als de kleine mup en ik thuis komen van school heb ik zin in iets warms en iets hartigs. Ik had nog flink wat eieren en ontbijtspek maar daar heb ik eigenlijk geen zin in. M’n oog valt op de schaal met hele rijpe tomaten en dan weet ik het: Menemen.
Menemen is wat wij in Nederland roerei noemen maar dan gevuld met diverse groenten. Basis is in ieder geval ui, tomaat, peper en/of paprika en ei. Daarnaast zie je nogal wat variaties langs komen. Vegetarische variaties maar ook met sucuk (Turkse knoflookworst)..
Voor 2 personen heb je nodig:
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1/2 paprika
- 3 tomaten
- 1 Turkse peper (kijk zelf hoe heet je de peper wilt)
- 4 eieren
- 1 eetlepel platte peterselie
- 2 theelepels zonnebloemolie
- peper, zout, pul biber
Verhit de zonnebloemolie in een pan en fruit daarin een gesnipperde ui en het teentje knoflook, heel fijn gesneden. Snijd de paprika, de Turkse peper en de tomaten in kleine blokjes en voeg ze toe aan het uit mengsel. Voeg een beetje zout toe zodat het meeste vocht aan de tomaten ontsnapt. Laat het mengsel bakken tot het meeste van het vocht verdampt is en voeg dan de eieren toe. Je kunt de eieren in kuiltjes laten stollen of de eieren door het groentemengsel roeren.
Snijd de peterselie fijn en strooi deze over de menemen met eventueel nog wat peper, zout en pul biber naar smaak.
We hebben gesmuld met z’n tweetjes, lekker op de bank met een kopje thee en warme chocolademelk kijken naar het sinterklaasjournaal. Met Turkse invloeden van Sinterklaas én Menemen!
Geef een reactie